Proteste ample au izbucnit la Viena în urma intrăril la guvernare a extremei-drepte, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În weekend, noul cancelar, Sebastian Kurz din Partidul Austriecilor, a ajuns la o înţelegere cu Partidul Libertăţii, o formaţiune politică naţionalistă fondată după al doilea război mondial de către foşti membri ai partidului nazist. Partidul Libertăţii este în prezent condus de Christian Strache.

Aproximativ 5.000 de oameni erau aşteptaţi să fie prezenţi la proteste în Viena luni, un număr semnificativ mai mic faţă de ultima dată când Partidul Libertăţii a intrat la guvernare, în 2000.

Poliţia a mobilizat aproximativ 1.500 de agenţi, elicoptere şi camioane cu tunuri de apă care au blocat zona din jurul Palatului Hofburg, înaintea ceremoniei de învestire.

În timpul marşurilor anti-fasciste din piaţa centrală Heldenplatz au fost ridicate pancarte  pe scriau mesaje precum „Refugiaţii sunt bineveniţi”, „Afară cu naziştii” şi „Fără porci nazişti”.

Poliţia a folosit o grenadă cu fum împotriva unor protestatari care au încercat să treacă de o baricadă, conform unui fotograf al Agence France-Presse.

În urma acestei coaliţii, Austria devine singura ţară occidentală care are o prezenţă de extremă-dreapta în guvern. Kurz, în vârstă de 31 de ani, este cel mai tânăr şef de guvern din Europa.

Partidul lui Kurz a câştigat 32% dintre voturi în alegerile din octombrie, asigurându-şi 62 de locuri dintre cele 183 disponibile în Consiliul Naţional, camera inferioară a parlamentului austriac. Partidul Libertăţii s-a clasat pe locul trei, cu 26% dintre voturi şi 51 de locuri.

 

Tratatul de coaliţie dintre cele două partide specifică noi restricţii contra imigraţiei ilegale şi va mări viteza procesului de deportare a celor cărora le-a fost refuzat accesul la azil, dar menţionează de asemenea importanţa angajamentului Austriei faţă de Uniunea Europeană.

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.