Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, însă sute de mii de protestatari sunt aşteptaţi totodată la Washington, săptămâna viitoare, să-şi exprima furia faţă de victoria sa în alegeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demonstraţii sunt programate pe tot teritoriul american, însă punctul central al furiei anti-Trump se va afla în capitală, unde o mică minoritate - câteva mii - a promis să tulbure ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie.

Principalul protest va avea loc în ziua următoare, la ora locală 10.00 (17.00, ora României) - Marşul Femeilor la Washington, susţinut de participanţi de prim-plan ca Katy Perry, Julianne Moore, Cher şi Scarlett Johansson.

Totul a început cu o simplă postare pe Facebook, în Hawai, a avocatei pensionare Teresa Shook, către aproximativ 40 dintre prietenii ei.

Vorba s-a răspândit repede şi astfel a apărut grupul pe Facebook pro-Clinton Pantsuit Nation, care are aproximativ patru milioane de membri.

Aproximativ 190.000 de persoane au anunţat pe Facebook că vor participa la marş. Alte 250.000 de persoane se declară interesate.

”Ne aşteptăm ca liderii aleşi să acţioneze în vederea protejării drepturilor femeilor, familiilor şi comunităţilor lor”, subliniază organizatorii într-un comunicat.

MESAJUL

O participare în masă nu este garantată, având în vedere temperaturile glaciale de la mijlocul lui ianuarie.

Însă cel puţin 1.200 de autobuze au cerut permise de parcare la Stadionul RFK din Washington în ziua protestului - faţă de doar câteva sute în ziua învestirii.

Organizatorii nu au folosit expresia ”anti-Trump” pentru a-şi prezenta efortul, însă mesajul este clar.

Ei anunţă că marşul de protest, la care vor participa ”oameni de toate genurile, vârstele, rasele, culturile, afilierile politice şi mediile”, cere drepturi pentru imigranţi şi un acces la avort, între alte revendicări, lucruri pe care criticii îl acuză pe Trump că vrea să le stopeze.

Zeci de organizaţii progresiste susţin evenimentul şi este aşteptată o prezenţă puternică a afroamericanilor.

Mişcarea Black Lives Matter, care s-a concentrat asupra denunţării abuzurilor poliţiei, se află printre participanţi, ceea ce i-a determinat pe unii, care o consideră prea radicală, să se retragă de la marşul din 21 ianuarie.

Trump se poate aştepta să vadă multe pancarte care să-i amintească unele dintre interacţiunile sale dubioase cu femei, inclusiv acuzaţii de agresiune sexuală, declaraţii sexiste şi umilirea unei foste regine a frumuseţii pentru că s-a îngrăşat.

ŞEPCI ROZ

"Pussyhat Project" speră să ofere un milion de şepci roz cu urechi de pisică protestatarilor.

Jocul de cuvinte este deliberat, pentru a atrage atenţia asupra unei declaraţii vulgare pe care Trump a făcut-o în 2005, surprinsă într-o înregistrare video dezvăluită în octombrie.

”Atunci când eşti o celebritate, te lasă să o faci. Să le prinzi de păsărică. Poţi face orice”, se lăuda Trump.

TRASEUL 

Autorizarea marşului nu a fost obţinută, iar autorităţile au limitat numărul de permise.

În total 28.000 de membri ai forţelor de securitate urmează să fie mobilizaţi la ceremonia de învestire a lui Trump de treptele Capitoliului.

Marşul urmează să înceapă de lângă Capitol Hill şi să se îndrepte către National Mall.

Linda Sarsour, o coorganizatoare, a declarat că la eveniment pot participa bătrâni, femei însărcinate şi persoane cu dizabilităţi.

Protestatarii folosesc hashtagul #WhyIMarch pentru a explica de ce mărşăluiesc la Washington - de la îndemnuri la egalitate la iniţiative împotriva violenţelor implicând arme de foc şi pledoarii pentru reformarea sistemului sănătăţii.

Aproximativ 300 de ”marşuri surori” au fost organizate în alte oraşe americane - inclusiv la New York, Boston, Los Angeles şi Seattle - şi în lume.

În afară de mitingurile tradiţionale, între alte proteste plănuite la nivel naţional se află concursuri de poezii critice, iar o "Art Strike" (grevă a artei) îndeamnă muzeele şi afacerile să închidă pe 20 ianuarie pentru a ”combate normalizarea trumpismului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.