Curtea Supremă venezueleană - chavistă - l-a validat în funcţia de preşedinte al Parlamentului venezuelean pe Luis Parra, un ales din cadrul opoziţiei care s-a proclamat în ianuarie şeful acestei Adunări monocamerale, în locul lui Juan Guaido, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre coincide cu negocieri privind alegerea unui Consiliu Electoral Suprem (CNE) în vederea organizării unor alegeri parlamentare, prevăzute anul acesta, negocieri în care nu s-au înregistrat progrese.

Luis Parra, un deputat din opoziţie care s-a despărţit de Juan Guaido după ce a fost acuzat de corupţie, a depus la 5 ianuarie jurământul de şef al Parlamentului, singura instituţie venezueleană controlată de către opoziţie.

El a fost susţinut în acest demers de facţiunea chavistă din Parlament şi a fost recunoscut de către preşedintele Nicolas Maduro, lucru care l-a determinat pe Juan Guaido să-l catalogheze drept un ”complice al dictaturii”.

Votul a avut loc într-o şedinţă fără cvorum, la care Guaido nu a participat, împiedicat să intre în sediul Parlamentului de poliţie şi armată.

Aproximativ 100 de deputaţi s-au adunat ulterior la sediul unui ziar şi l-au  ales pe Guaido preşedinte al Adunării.

Aproape 60 de ţări îl recunosc pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, după ce acesta a revendicat funcţia la 23 ianuarie 2019, invocând Constituţia.

Guaido îl consideră pe Maduro drept un ”uzurpator” care a rămas la putere în al doilea mandat în urma unor alegeri prezidenţiale ”frauduloase”, în 2018, şi care a condus Venezuela ”la ruină”.

Majoritatea opoziţiei consideră drept o ”lovitură de stat parlamentară” alegerea lui Luis Parra, vizat între timp de o serie de sancţiuni impuse de Statele Unite.

Prin validarea lui Luis Parra, Curtea Supremă i-a transmis lui Juan Guaido un avertisment transparent.

”Instalarea unui Parlament paralel sau virtual este interzisă şi nu are niciun efect juridic”, subliniază Currea Supremă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.