Propunerea Rusiei pentru o anchetă comună cu Marea Britanie în cazul otrăvirii fostului spion rus, Sergei Skripal şi a fiicei sale, Yulia a fost respinsă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) la Haga, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a acuzat Marea Britanie că a blocat accesul la investigaţia desfăşurată de OPCW.

Au fost înregistrate 15 voturi împotrivă şi şase în favoarea anchetei comune. S-au abţinut 17 membri.

Printre ţările care au blocat propunerea Rusiei se află China, Azerbaidjan, Sudan, Algeria şi Iran.

Rusia a convocat întâlnirea pentru a contesta acuzaţiile aduse de Marea Britanie care consideră că Moscova se află în spatele otrăvirii fostului spion rus în Salisbury.

Kremlinul a negat vehement orice implicare în atac şi în cadrul unei conferinţe de presă de după vot a susţinut că are motive întemeiate să considere că ce s-a întâmplat la Salisbury a fost „un atac terorist”. De asemenea, Moscova a criticat dur Uniunea Europeană şi Statele Unite pentru că s-au solidarizat cu Marea Britanie.

La întâlnire, reprezentantul Regatului Unit, John Foggo, a declarat că victima unui atac chimic nu poate fi obligată să colaboreze cu „probabilul făptaş”.

Guvernul britanic a comunicat că o neurotoxină din gama Novichok, de tipul celor dezvoltate de Rusia, a fost folosită în atac.

Incidentul a cauzat tensiuni diplomatice iar Marea Britanie şi aliaţii săi au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi, mişcarea fiind contracarată de ruşi cu expulzări similare ale diplomaţilor britanici.

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.