Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege votat de Parlamentul de la Chişinău în primă lectură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului de lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii Publice (ASP) în vederea iniţierii procedurii de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, scrie agenţia IPN, citată de NewsMaker.

„Dumneavoastră ştiţi foarte bine că în aceste zile, sute de cetăţeni pleacă în Federaţia Rusă, cărăuşi, şi aduc în Republica Moldov resurse financiare în valută pentru a finanţa acţiuni subversive împotriva Republici Moldova. Acestea sunt infracţiuni care pot sta la baza retragerii cetăţeniei sau ridicării cetăţeniei unui cetăţean al Republici Moldova. Şi, da, eu cred că la acei cetăţeni care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova şi în interesul unui stat străin este cea mai mică sancţiune care poate fi oferită – retragerea cetăţeniei”, a declarat deputatul Vasile Grădinaru, unul dintre autorii proiectului, după ce a fost interpelat de deputata Marina Tauber care este graba şi urgenţa cu care proiectul a fost elaborat şi prezentat în plen.

Marina Tauber, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, aleasă pe listele fostului partid al acestuia, între timp scos în afara legii, figurează pe lista persoanelor sancţionate de Statele Unite, potrivit unei decizii luate în februarie. Atunci, ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a explicat că Marina Tauber a fost sancţionată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului, prin cumpărarea ilegală de voturi. Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului” şi a promis că SUA vor continua să sprijine poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Acum, proiectul de lege propus în Parlamentul de la Chişinău în legătură cu ridicarea cetăţeniei urmează a fi examinat de Parlament şi în lectura a doua.

Ridicarea cetăţeniei ar face imposibilă candidatura persoanelor respective în alegerile din Republica Moldova, în condiţiile în care Curtea Constituţională de la Chişinău a anulat recent legislaţia care urmărea să interzică accesul în alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care a fost scos în afara legii.

CITEȘTE ȘI Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că reprezentanţii fostului partid ŞOR, scos în afara legii, au voie să participe la alegeri / Un deputat apropiat de Ilan Şor se plânge, la Moscova, de cursul proeuropean al ţării

Republica Moldova are alegeri prezidenţiale în toamna acestui an, iar anul viitor urmează alegerile legislative.

Ilan Şor, care de asemenea figurează pe lista sancţiunilor internaţionale, este dat în căutare după ce a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă în legătură cu "furtul secolului", scandalul prin care 1 miliard de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova în perioada 2014-2015. El este refugiat în Israel, având şi cetăţenia acestei ţări.

CITEȘTE ȘI Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, puşi pe lista persoanelor sancţionate de Marea Britanie / Maia Sandu: Laţul se strânge pentru fugarii corupţi din Moldova

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.