Premierul britanic Theresa May a salutat ”progrese” în discuţiile sale cu UE, însă întâlnirea sa cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker nu i-a permis sî îndepărteze spectrul unui Brexit haotic în mai puţin de şase săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May a revenit la Bruxelles miercuri, cu speranţa afişată de a obţine ”schimbări juridic constrângătoare” ale acordului divorţului încheiat în noiembrie cu UE, dar respins dur de către Parlamentul britanic în ianuarie, în contextul în care Brexitul este programat oficial la 29 martie.

”Am avut o reuniune constructivă cu preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker”, a declarat conducătoarea conservatoare, în urma unei întâlniri - cu uşile închise - de aproximativ o oră, la sediul CE. ”Am făcut progrese”, a dat ea asigurări.

Agenţia de rating Fitch Ratings a părut să exercită presiuni asupra Londrei, avertizând că intenţionează să scadă ratingul solidităţii financiare a regatului Unit, din cauza consecinţelor negative asupra creşterii economice a ţării în cazul unui divorţ fără acord.

Acest anunţ a provocat o depreciere a lirei sterline atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar. Deviza britanică a valora 86,95 de penny un euro, faţă de 86,86 înaintea anunţului.

May şi Juncker ”au convenit că discuţiile au fost constructive şi şi-au îndemnat echipele să continue să exploreze opţiuni într-un spirit pozitiv”, se arată într-un comunicat comun Ei au anunţat că ”vor vorbi din nou înainte de sfârşitul lunii”.

May nu a obţinut, cu toate acestea, modificarea controversatei ”plase de siguranţă” ("backstop"), un dispozitiv menit să evite reimpunerea unei frontiere fizice pe Insula Iralnda, pe care o vrea pentru a obţine o undă verde din partea parlamentarilor britanici.

O ”CAPCANĂ”

Comunicatul comun, publicat miercuri dă asigurări că cele două părţi vor căuta ”ce garanţii” ar putea fi oferite pentru a da asigurări că "backstop"-ul va fi doar temporar şi că ”alte aranjamente” l-ar putea înlocui în viitor.

Este exclusă o redeschidere a acordului divorţului pe care May l-a negociat cu Bruxellesul timp de peste un an şi jumătate. Însă se pot ”face modificări” ”declaraţiei politice” care-l va însoţi.

Această declaraţie trasează liniile mari ale relaţiei pe care vor să o construiască cele două părţi după divorţ şi ar putea să facă inutilă o declanşare a "backstop"-ului, în cazul în care se ajunge la un parteneriat comercial ambiţios înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.

Această măsură din tratatul divorţului a provocat furia "Brexiter"-ilor britanici, pentru că ea prevede rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE.

Ea va fi declanşată doar în ultim recurs, în cazul în care cele două părţi nu ajung la o soluţie mai bună după Brexit, pentru a evita reimpunerea temută a unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Însă, în regat, susţinătorii unei rupturi clare cu UE o consideră o ”capcană” ce riscă să le menţină ţara ancorată etern la blocul continental. May caută, aşadar, să le ofere asigurări prin garanţii cu privire la caracterul condiţional şi temporar al acestei măsuri pe care ea a acceptat-o.

UE este însă inflexibilă cu privire la faptul că nu va redeschide tratatul retragerii negociat cu May.

CORBYN, LA BRUXELLES

”Problema de fond este că Theresa May nu are mandat parlamentar. Şi vom putea negocia cu ea numai atunci când va avea unul, ceea ce ne conduce în luna martie”, a apreciat o sursă diplomatică înaintea sosirii lui May la Bruxelles.

Ea ”nu are o majoritate pentru ceva anume” în ţara sa, a apreciat altă sursă diplomatică. ”Există în continuare un haos de necrezut în Marea Britanie, iar UE nu vede necesitatea să facă un pas către britanici în acest stadiu”.

Trei deputate care susţin un al doilea referendum privind Brexitul şiau anunţat demisia din Partidul Conservator, din cauza dezacordului cu linia guvernamentală.

Ele intră în ”Grupul Independent” înfiinţat la începutul săptămânii de şapte deputaţi, la rândul lor demisionari din Partidul Laburist, deschizând calea unei reconfigurări politice în Regatul Unit.

După vizita lui May de miercuri, Jeremy Corbyn efectuează o vizită la Bruxelles joi, pentru a se întâlni cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Ministrul Brexitului Stephen Barclay şi influentul consilier juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox efectuează, de asemenea, o vizită în capitala belgiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.