Emmanuel Macron a estimat că relansarea unui acord din 2015 privind programul nuclear iranian „este încă posibil”, cu condiţia de a „interveni în cel mai scurt termen”, a spus el sâmbătă la întâlnirea cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În ceea ce priveşte acordul nuclear din 2015”, care ar trebui să împiedice Teheranul să achiziţioneze bomba atomică în schimbul ridicării sancţiunilor care îi sufocă economia, „preşedintele Republicii şi-a reiterat convingerea că o soluţie care vizează revenirea la implementarea integrală a acesteia ar fi încă posibilă dar că trebuia să intervină cât mai curând”, a indicat Elysée într-un comunicat de presă.

„La câteva luni după suspendarea negocierilor de la Viena”, Emmanuel Macron „şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progres şi a insistat cu preşedintele Raïssi asupra necesităţii de a face alegerea clară de a încheia acordul şi de a reveni la implementarea angajamentelor sale nucleare”, a adăugat preşedinţia franceză.

Discuţiile de la Viena între Iran şi marile puteri, inclusiv Washington, pentru a reînvia acordul nuclear cu Iranul din 2015, au stagnat din martie.

La sfârşitul lunii iunie, Qatarul a organizat discuţii indirecte la Doha între Iran şi Statele Unite - care s-au retras din acord în 2018 - în speranţa reluării procesului de la Viena, dar aceste discuţii au fost întrerupte după două zile fără niciun fel de rezultat. 

În cadrul discuţiei cu Emmanuel Macron, care a durat două ore, „preşedintele Raisi a condamnat acţiunile şi poziţiile neconstructive ale Statelor Unite şi ale ţărilor europene” în dosarul nuclear, potrivit preşedinţiei iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.