Programul Alimentar Mondial (WFP) al Naţiunilor Unite a declarat duminică că a oprit temporar toate operaţiunile din Sudan, după ce trei dintre angajaţii săi au fost ucişi în ciocnirile dintre armata sudaneză şi forţele paramilitare de sprijin rapid (RSF), cu o zi mai devreme, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În timp ce analizăm evoluţia situaţiei de securitate, suntem forţaţi să oprim temporar toate operaţiunile din Sudan. WFP se angajează să ajute poporul sudanez care se confruntă cu o insecuritate alimentară gravă, dar nu ne putem face munca de salvare dacă siguranţa şi securitatea echipelor şi partenerilor noştri nu este garantată”, a declarat directorul executiv al WFP, Cindy McCain, într-un comunicat.

Trei angajaţi ai WFP au fost ucişi şi doi răniţi în confruntările din Kabkabiya, în Darfurul de Nord.

Un purtător de cuvânt al WFP a declarat pentru Reuters că cei trei morţi sunt toţi sudanezi.

McCain a mai spus că este dificil pentru personalul WFP să opereze, după ce o aeronavă a Serviciului Aerian Umanitar al ONU (UNHAS) a fost ”avariată semnificativ” pe aeroportul Khartoum din Sudan, în timpul unui schimb de focuri produs sâmbătă.

Incidentul a afectat grav capacitatea organizaţiei de a muta lucrători umanitari şi ajutor în Sudan, a spus el.

Duminică mai devreme, Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat uciderea angajaţilor WFP, spunând că aceştia au murit în timp ce îşi îndeplineau atribuţiile.

Volker Perthes, şeful Misiunii de asistenţă pentru tranziţie integrată a Naţiunilor Unite (UNITAMS), care a fost înfiinţată în 2020 pentru a sprijini tranziţia democratică a Sudanului, a declarat într-un comunicat că este, de asemenea, ”îngrozit de informaţiile conform cărora proiectile au lovit ONU şi alte locuri umanitare, precum şi de cele despre jefuirea ONU şi a altor spaţii umanitare în mai multe locaţii din Darfur”.

O luptă pentru putere între armata sudaneză şi RSF a ucis până acum 56 de civili şi a rănit 595 de persoane, inclusiv combatanţi.

Luptele au izbucnit sâmbătă între unităţile armatei loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan şi Forţele de Sprijin Rapid (RSF), conduse de generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti.

Acesta este primul astfel de conflict de când ambele părţi şi-au unit forţele pentru a-l înlătura pe preşedintele Omar Hassan al-Bashir, în 2019.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.