Procurorul special Jack Smith a cerut luni Curţii Supreme să decidă dacă Donald Trump beneficiază de imunitate în faţa urmăririi penale pentru presupuse infracţiuni pe care le-ar fi comis în timpul mandatului. Este pentru prima dată când instanţa supremă va interveni în procedurile juridice istorice intentate împotriva fostului preşedinte, relatează CNN şi ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa procurorului special Jack Smith a cerut Curţii Supreme să intervină şi să decidă în problema imunităţii prezidenţiale în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse fostului preşedinte de interferenţă în alegerile federale din 2020.

Jack Smith cere instanţei să rezolve cu celeritate această problemă, pentru a preveni orice amânare a datei procesului, stabilit pentru 4 martie. "Apelul pârâtului la hotărârea de respingere a imunităţii sale şi a pretenţiilor conexe suspendă însă procesul acuzaţiilor împotriva sa, programat să înceapă la 4 martie 2024", a scris luni procurorul special în dosarul depus la Curtea Supremă. "Este de o importanţă publică imperativă ca cererile de imunitate ale pârâtului să fie soluţionate de această instanţă şi ca procesul pârâtului să aibă loc cât mai repede posibil, dacă cererea sa de imunitate este respinsă", arată Jack Smith.

În august, Trump a pledat nevinovat la acuzaţiile de a fi pus în aplicare o "schemă criminală" pentru a anula rezultatele alegerilor din 2020. Ar fi făcut asta prin întocmirea unei liste de aşa-numiţi "falşi electori", folosindu-se de Departamentul de Justiţie pentru a efectua "investigaţii privind false infracţiuni electorale", prin încercarea de a-l convinge pe vicepreşedintele Mike Pence de a "modifica rezultatele alegerilor" şi prin promovarea unor afirmaţii false că alegerile sunt fraudate, în timp ce revolta din 6 ianuarie făcea ravagii la Capitoliu - toate acestea într-un efort de a submina democraţia şi de a rămâne la putere.

În octombrie, echipa de avocaţi a lui Trump a depus o primă moţiune de respingere a cazului, invocând "imunitatea absolută" a preşedintelui de a nu fi urmărit penal pentru acţiunile întreprinse în timp ce ocupa cea mai înaltă funcţie federală. Judecătorul care se ocupă de caz, judecătoarea districtuală din Washington D.C. Tanya Chutkan, a respins moţiunea. Trump a făcut apoi apel la tribunalul de circuit şi a cerut ca între timp toate procedurile să fie suspendate în acest caz, până la judecarea apelului.

În weekend, echipa lui Smith a declarat că instanţa districtuală ar trebui să respingă cererea de suspendare a procedurilor judiciare.

Acum, solicitarea extraordinară a procurorului special Jack Smith este o încercare de a menţine calendarul procesului intentat pentru încercare de a interveni în rezultatul alegerilor.

Smith cere Curţii Supreme să facă pasul - rar - de a sări peste o curte de apel federală şi să decidă rapid o chestiune fundamentală pentru procesul împotriva lui Trump. Echipa procurorului special invocă o manevră similară folosită în cazul US v. Nixon, cazul Curţii Supreme din 1974 în care judecătorii au respins pretenţiile preşedintelui de atunci Richard Nixon privind privilegiul prezidenţial, în lupta juridică pentru publicarea conţinutului unor casete din Biroul Oval. În acel caz, instanţa supremă a acţionat rapid pentru a rezolva problema, astfel încât unul dintre dosarele din epoca Watergate să poată continua rapid.

"Din punct de vedere istoric, Curtea Supremă a fost rareori de acord cu acest tip de manevră - de a prelua un recurs înainte ca o curte de apel federală să aibă şansa de a face acest lucru", a declarat Steve Vladeck, analist CNN pentru Curtea Supremă şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Texas. 

Practic, acum, echipa lui Smith cere instanţei să se pronunţe asupra deciziei judecătoarei districtuale Tanya Chutkan, care a decis că, în calitate de fost preşedinte, Trump nu este imun în cazul de urmărire penală pentru tentativă de intervenţie în alegeri, intentat la Washington DC. Avocaţii fostului preşedinte au susţinut că presupusele acţiuni ale lui Trump cu privire la rezultatele alegerilor din 2020 au făcut parte din îndatoririle sale oficiale de la acea vreme şi, prin urmare, este protejat de imunitatea prezidenţială.

Procurorii cer, de asemenea, instanţei să decidă dacă Trump este protejat de dubla incriminare. Avocaţii apărării au afirmat că, deoarece Trump a fost achitat de Senat în timpul procesului său de punere sub acuzare când era preşedinte, nu poate fi judecat penal pentru aceleaşi presupuse acţiuni.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.