Procurorii americani au cerut joi unui judecător federal ca procesul fostului preşedinte Donald Trump, acuzat că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden, să înceapă la 2 ianuarie 2024, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul procurorului special al SUA, Jack Smith, a cerut joi unui judecător, într-un document depus la tribunal, să înceapă procesul la 2 ianuarie, invocând între altele interesul publicului pentru un proces rapid. Biroul lui Smith a declarat că acest interes este "de o importanţă deosebită în acest caz, în care acuzatul, un fost preşedinte, este acuzat de conspiraţie pentru a anula rezultatele legitime ale alegerilor prezidenţiale din 2020, a obstrucţiona certificarea rezultatelor alegerilor şi a neglija voturile legitime ale cetăţenilor".

Procurorii au estimat, de asemenea, că va fi nevoie de patru până la şase săptămâni pentru a prezenta la proces cea mai mare parte a cazului lor împotriva lui Trump.

Dacă judecătorul federal va fi de acord cu această dată, atunci procesul ar urma să înceapă cu doar două săptămâni înainte de primele voturi exprimate în cadrul alegerilor primare republicane pentru prezidenţialele din 2024, o cursă în care Trump este favorit.

Săptămâna trecută, Trump a pledat nevinovat la acuzaţiile privind presupusa sa conspiraţie electorală.

Biroul procurorului Jack Smith a mai declarat că este pregătit să îi prezinte lui Trump până la sfârşitul lunii august majoritatea probelor pe care intenţionează să le folosească la proces, în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de "discovery" (descoperire).

Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan din Washington, care se ocupă de dosarul alegerilor, urmează să organizeze vineri o audiere cu privire la modul în care aceste probe pot fi tratate de Trump şi de echipa apărătorilor săi.

Procurorii au declarat că există o cantitate "minimă" de informaţii clasificate implicate în cazul alegerilor şi i-au cerut judecătoarei Chutkan să abordeze acest aspect la o audiere programată anterior pentru 28 august.

Un proces în ianuarie ar face dq Trump să fie judecat în trei procese în prima jumătate a anului 2024. El va fi judecat în martie pentru acuzaţiile din statul New York că a falsificat documente fiscale în legătură cu plăţi contra tăcere făcute către o vedetă porno. De asemenea, Trump va fi judecat în luna mai în sudul Floridei pentru păstrarea unor documente clasificate după ce a părăsit funcţia prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.