Procurorii democraţi îşi continuă joi expunerea împoriva lui Donald Trump, judecat în Senat de ”incitare la insurecţie”, în asaltul sângeros de la Capitoliu, după o zi marcată de imagini şocante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul istoric se reia joi la prânz (ora locală) în hemiciclul pe care l-auluat cu asalt în mod volent, la 6 ianuarie, manifestanţi pro-Trump.

Poliţişti care urlau de durere, aleşi îngroziţi, atacatori ameninţători - acuzaţia a amestecat fragmente surprinse de camere de supravghere, unele prezentate prima oară, şi videouri postate online de către participanţii la atac şi le-a amintit celor 100 de senatori - judecători şi martori în acelaşi timp - că au scăpat ei înşiţi de ceea ce a fost mai rău.

Aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor însărcinaţi să reprezinte acuzarea fostului preşedine, au plasat asaltul în contextul ”cruciadei” post-electorale a miliardarului republican, care a refuzat mereu să-şi recunoască înfrângerea de către Joe Biden.

”Preşedintele Trump nu a fost martorul nevinovat al unui accident”, aşa cum sugerează avocaţii săi, ci ”şi-a abandonat rolul de comandant suprem, pentru a deveni incitator-şef al unei periculoase insurecţii”, a subliniat Jamie Raskin, care supervizează echipa procurorilor.

Lovitura în forţă a susţinătorilor săi, în momentul în care Congresul certifica victoria rivalului său, nu a avut loc ”din nimic”. ”Ostilitatea mulţimii a fost aţâţată timp de luni de zile de către Donald Trump”, a subliniat alesul Joaquin Castro.

Instalat în Florida, fostulmagnat în domeniul imobiliar a refuzat să depună mărturie. Însă vocea sa nu a încetat să răsune în hemiciclul Camerei superioare a Congresului, în care acuzarea a proiectat numeroase fragmente din discursurile sale, i-a prezentat tweeturile incendiare şi i-a citat declaraţiile cele mai polemice.

”MAREA MINCIUNĂ”

În pofida faptului că au puţine şanse să convingă două treimi din senatorii necesari să-l declare vinovat, democraţii intenţionează să marcheze opinia publică în aceste audieri, transmise în direct în întreaga ţară.

Drept ”marea minciună” au catalogat ei îndelungata campanie de dezinformare cu privire la alegerile prezidenţiale întreţinută de către cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care a repetat timp de săptămâni de zile - fără probe - că a fost victima unor fraude electorale masive.

În urma eşecului plângerilor pe care le-a depus în justiţie şi a multiplelor presiuni pe care le-a exercitat asupra agenţilor electoriali în state-cheie, ”preşedintele Trump a rămas fără opţiuni non-violente pentru a se menţine la putere”, a apreciat alesul Ted Lieu.

El a recurs, atunci, la ”grupuri pe care le-a cultivat timp de luni de zile”, precum grupusculul de extremă dreapta Proud Boys, mai mulţi membri din cadrul căruia se află între atacatorii de la Capitoliu, a acuzat aleasa Stacey Plaskett, care a amintit că preşedintele i-a avertizat, în octombrie, ”să fie pregătiţi”.

La 6 ianuarie, el le-a spus susţinătorilor săi, adunaţi la Washington, chiar înainte de luarea cu asalt a templului democraţiei americane, ”bateţi-vă ca nişte draci”.

”ŢINTĂ PE  SPATE”

Să se spună că fostul preşedinte ar fi respinsabil de violenţe ale unui ”mic grup de infractori”, care ”l-au înţeles absolut greşit” este ”pur şi simplu absurd”, au insistat avocaţii săi, în scris, luni, subliniind că el i-a îndemnat ”să rămână paşnici”.

”Am verificat 11.000 de cuvinte din discursul său. Preşedintele a folosit cuvântul «paşnic» o singură dată, în timp ce a folosit ”a se bate” de peste 20 de ori”, le-a replicat miercuri aleasa Madeleine Dean.

Mai rău, potrivit lui Plaskett, el i-a desemnat drept ţintă pe vicepreşedintele său Mike Pence, care a refuzat să oprească certificarea rezultatului alegerilor, şi pe preşedinta democrată a camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

”El mi-apus o ţintă pe spate”, l-a acuzat ea.

Subliniind influenţa unui tribun asupra susţinătorilor săi, Joaquin Castro a prezentat imagini cu un bărbat care citea la o portavoce un tweet al lui Donald Trump, postat în timpul asaltului.

”Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia pentru a ne proteja ţara”, a repetat manifestantul pe treptele Capitoliului.

ÎN CONTINUARE POPULAR

Expunerea faptelor de către procurorii democraţi a fost salutată de către senatorul republican John Thune.

”Ei au făcut o treabă bună în sublinierea legăturilor, în revenirea în timp”, le-a declarat el unor jurnalişti.

”Trump nu mai este în funcţie şi nu serveşte la nimic, în afara unei răzbunări politice, să faci un nou proces”, a scris pe Twitter senatorul republican Ted Cruz.

Donald Trump rămâne foarte popular în rândul unei părţi a electoratului şi exercită în continuare o influenţă puternică asupra Partidului Republican.

Unii senatori din "Grand Old Party" (GOP) i-au imputat o vină în atac, însă pare puţin probabil ca 17 senatorir epublicani să se alăture democraţilor pentru a-l declara vinovat şi a-l face ineligibil.

Trump ar putea fi achitat în următoarele zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.