Procurorii bulgari l-au inculpat luni după-amiază pentru abuz în serviciu pe ministrul Sănătăţii, Petar Moskov. Acesta este acuzat că şi-a depăşit atribuţiile funcţiei atunci când a semnat un contract, care prevedea că bulgarii primeau 200.000 de doze de Pentaxim şi Euvax şi se angajau să doneze 5 milioane de vaccinuri Turciei. Respectivul contract a provocat pierderi de peste 400.000 de dolari pentru executivul Bulgariei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii dezminte toate acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

Turcia a trimis 100.000 de doze de Pentaxim şi 100.000 de doze de Euvax (un vaccin antihepatic) în Bulgaria. În schimb, autorităţile bulgare trebuiau să livreze potrivit contractului 5 milioane de doze de vaccinuri turcilor, dintre care majoritatea erau împotriva tuberculozei. Bulgaria a acceptat contractul pentru a respecta calendarul imunizării copiilor.

Vaccinurile Euvax nu au fost utilizate de medicii bulgari, pentru că acestea sunt interzise de legislaţia Uniunii Europene. În schimb, ministerul a trebuit să plătească 322.000 de leve, adică aproximativ 175.000 de dolari, în costuri de transport.

Moskov este acuzat că şi-a depăşit atribuţiile atunci când a cerut companiei farmaceutice de stat să producă cele 5 milioane de vaccinuri, care trebuiau să fie livrate Turciei. În acest mod, ministrul a evitat să plătească costurile de producţie, care se ridicau la 413.370 de leve, adică aproximativ 225.000 de dolari.

Ministrul Sănătăţii s-a apărat în faţa reporterilor şi a susţinut că a fost obligat să semneze contractul tocmai pentru a respecta programul naţional de imunizare a copiilor, atunci când exista o lipsă a vaccinurilor esenţiale.

Moskov a precizat că procurorii nu au luat în considerare că bulgarii au plătit 400.000 de leve, adică aproximativ 217.000 de dolari, pentru a produce vaccinurile livrate în Turcia. În schimb, valoarea vaccinurilor donate de turci depăşesc 2 milioane de dolari.

Viceministrul Sănătăţii, Adam Persenski, a fost de asemenea inculpat în acelaşi dosar.

Săptămâna trecută, parlamentarii au aprobat demisia executivului conservator de la GERB, după victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale de socialistul Rumen Radev.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.