Procesul unei aliate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, Ksenia Fadeieva, în vârstă de 31 de ani, acuzată de ”înfiinţarea unei organizaţii extremiste”, a început luni la Tomsk, în Siberia, în contextul unei reprimări fără precedent în Rusia, însă audierea a fost rapid suspendată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalul Soveţki din Tomsk a început să examineze cazul Ksenia Fadeieva”, a declarat AFP, la telefon, o purtătoare de cuvânt a acestei instanţe judiciare, Larisa Markina.

La puţin timp după ce a început, audierea în care parchetul a citit actul acuzării a fost suspendată până marţi, pentru a permite unui nou avocat al lui Fadeieva să ia şa cunoştinţă dosarul - 90 de volume -, scrie presa locală.

Ksenia Fadeieva - acuzată de ”înfiinţarea unei organizaţii extremiste” şi ”participare la o organizaţie care aduce atingere drepturilor cetăţenilor” - este o fostă consilieră municipală, care a condus echipa lui Navalnîi în oraşul Tomask.

Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok la Tomsk în 2020, în timpul unei vizite de susţiunere, înaintea alegerilor, a colaboratorilor săi locali. Grav bolnav, el a fost transferat apoi la îngrijiri în Germania şi a fost arestat, încarcerat şi condamnat la închisoare după ce s-a întors în Rusia,

”EXTREMISM”

Fadeieva a fost aleasă în 2020 în Consiliul Municipal din Tomsk, împreună cu alţi activişti independenţi din Siberia, un rar succes al opoziţiei ruse la acea vreme.

În 2021, echipele de campanie ale lui Navalnîi au fost declarate ”extremiste” de către autorităţi, iar simpatizanţii şi colaboratorii opozantului au fost expuşi riscului unor urmăriri penale.

Mulţi dintre ei au fugit din Rusia, însă Ksenia Fadeieva a refuzat să fugă şi a fost arestată în decembrie 2021 din cauză că a organizat un grup ”extremist”.

Procesul lui Fadeieva are loc după ce Aleksei Navalnîi a fost condamnat de ”extremism”, o condamnare pe care acesta a catalogat-o drept o tentativă a Kremlinului de a-i priva pe ruşi orice ”voinţă de a se opune” îna 18-a lună a ofensivei militare ruse în Ucraina.

În iunie, conducătorul cartierului general al opozantului din oraşul Ufa, în centrul Rusiei, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”extremism”.

20.000 DE RUŞI ARESTAŢI DE LA ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI

O expertă contabilă, Lilia Ceanişeva, în vârstă de 41 de ani, a fost prima colanboratoare a lui Navalnîi judecată cu privire la înfiinţarea unei ”organizaţii extremiste”.

Ea şi-a părăsit locul de muncă şi s-a alăturat, în 2017, Fondului Luptei împotriva Corupţiei (FBK) al lui Navalnîi, şi a participat în mod activ la o mişcare de protest faţă de corupţie în regiunea sa.

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, aproape 20.000 de ruşi au fost arestaţi de la începutul Războiului din Ucraina, din cauză că au protestat faţă de politica Kremlinului.

Peste 670 de dosare penale au fost deschise împotriva unor disidenţi, potrivit ONG-ului.

Aproape toţi opozanţii importanţi ruşi se află după gratii - precum Vladimir Kara-Murza sau Ilia Iaşin - sau au fugit în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.