Mohammad bin Salman Al Saud a participat luni la întâlniri oficiale, în cadrul unei vizite la Paris, unde par să domine subiecte diplomatice, într-un context exploziv în Orientul Mijlociu, o regiune în care Riadul este un actor major, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O vizită a tânărului prinţ, în vârstă de 32 de ani, supranumit ”MBS”, împreună cu premierul Edouard Philippe la Station F - cel mai mare incubator de start-upuri din lume, aflat la Paris - a fost anulată în ultimul moment, duminică seara.

Această schimbare de program ilustează tatonările noii cooperări între Franţa şi Arabia Saudită şi turnura mai degrabă diplomatică decât economică sau culturală luată de această vizită menită să reaşeze relaţia bilaterană franco-saudită.

Liderul saudit a luat masa cu Philippe. Mica stradă foarte înstărită din arondismentul al XVI-lea parizian pe care se află hotelul său particular era înţesată de berline închise la culoare şi poliţişti, înainte de plecarea către Matignon.

”MBS” va fi mai activ în subiectele politice şi militare. După ce a fost prmit de ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian duminică, la sosirea sa în Franţa, cei doi urmau să se întâlnească din nou luni după-amiaza.

Prinţul, ministrul saudit al Apărării, urmează să se întâlnească în două rânduri cu omoloaga sa franceză Florence Parly luni şi marţi.

Cei doi miniştri urmau să îl viziteze la reşedinţă pe prinţ, care urmează să conducă o ţară-cheie în Orientul Mijlociu, un puternic regim autoritarist şi conservator, implicat în numeroase crize care zguduie regiunea.

Prinţul a luat cina, duminică, în privat, cu Emmanuel Macron, la fastuosul Muzeu Luvru.

Cei doi, care marchează amândoi, prin vârsta lor, o schimbare de generaţie în ţările lor, ”au putut (...) să anticipeze subiecte de interes comun, înainte de întâlnirea oficială de marţi”, potrivit Palatului Elysée.

IRAN, SIRIA, LIBAN

Mohammad bin Salman este pe cale să încheie un mare turneu internaţional, în cadul căruia a efectuat vizite în Egipt, Marea Britanie, dar mai ales la aliatul său tradiţional - Statele Unite.

El a stat aproape trei săptămâni în Statele Unite, lansând contracte şi colaborări, şi s-a întâlnit cu Donald Trump, un critic dur al Iranului, marele rival regional al Arabiei Saudite.

Rivalitatea feorice dintre Riad şi Teheran - în contextul în care "MBS" a declarat recent că ţara sa se va dota cât mai rapid posibil cu arma nucleară dacă Iranul obţine vreuna - se va afla între punctele sensibile ale părţii diplomatice a vizitei sale, dată fiind poziţia moderată a Parisului, care contrastează cu cea dură a saudiţilor.

Liderul saudit este susţinut în poziţia sa de Washington, care vrea să denunţe acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 şi ameninţă să se retragă din el până pe 12 mai.

Franţa şi europenii speră să salveze acordul, iar Emmanuel Macron ar urma săpledeze în acest sens pe lângă "MBS".

Mai multe dosare fierbinţi în zona de influenţă saudită se află, de asemenea, pe agenda diplomatică - în afară de Yémen, criza siriană şi seria de presupuse atacuri chimice la Duma, dosarul libanez şi alegeri legislative prevăzute în mai sau violenţele între israelieni şi palestinieni în Fâşia Gaza.

DREPTURILE OMULUI

Mai multe ONG-uri protestează faţă de această vizită, denunţând luni vânzări de armament francez către Riad, suspectate că ar fi folosite împotriva unor civili în Yemen, în războiul condus de Arabia Saudită contra rebelilor huthi, susţinuţi de Teheran.

Amnesty international (AI) îl interpelează pe Macron, pe două pagini, în ziarul Libération, îndemnându-l să vobească despre ”drepturile omului cu prinţul”, care şi-a multiplicat de altfel semnele unei deschidero.

El continuă o campanie de seducţie pe lângă occidentali, cu scopul de a-i convinge să se alăture modernizării regatului, pe care doreşte să-l pregătească în vederea perioadeipost-petroliere.

”Arabia saudită este a treia ţară care execută cei mai mulţi deţinuţi”, subliniază Amnesty.

Într-un registru mult mai liniştit, cele două ţări urmează să anunţe cooperări în domeniul cultural, una dintre principalele axe ale acestei vizite.

Cele două ţări urmează să semneze marţi un acord în vederea dezvoltării turisitice şi culturale a regiunii Al-Ula (nord-vest), deosebit de bogată în vestigii arheologice şi peisaje excepţionale.

De asemeena, miniştrii Culturii au anunţat că Franţa va ajuta Arabia Saudită să înfiinţeze o orchestră şi o operă în Arabia saudită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.