Principalii doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din Zimbabwe, şeful în exerciţiu al statului Emmerson Mnangagwa şi opozantul Nelson Chamisa, s-au declarat marţi încrezători în victoria în alegerile generale, primele în urma îndepărtării lui Robert Mugabe după patru decenii la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale, legislative şi municipale, în care s-au înfruntat în principal Zanu-PF, partidul aflat la putere din 1980, şi Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC) nu au fost anunţate încă.

Însă Chamisa, tânărul lider al MDC, a revendicat încă de marţi dimineaţa o ”victorie răsunătoare”.

”Ne-am descurcat remarcabil de bine” împotriva lui Emmerson Mnangagwa şi Zanu-PF, a declarat el, bazându-se pe o numărătoare a voturilor în ”majoritatea celor peste 10.000 de secţii de votare” din ţară.

”Suntem pregătiţi să formăm viitorul Guvern”, a anunţat el pe Twitter.

Rapid, Mnangagwa, liderul Zanu-PF şi fosta mână dreaptă a lui Mugabe, i-a răspuns sugerând că el conduce cursa.

”Informaţiile obţinute de reprezentanţii mei pe teren sunt extrem de pozitive”, a dat el asigurări. ”Aştept cu răbdare rezultatele, conform Constituţiei”, a adăugat el pe Twitter, declarându-se ”încântat de nivelul ridicat al participării”.

”NICIO FRAUDĂ”

Zimbabwienii s-au prezentat în număr mare la urne, luni, în aceste alegeri istorice.

Potrivit Comisiei Electorale, nivelul participării a fost de aproximativ 75% cu o oră înainte de închiderea secţiilor de votare, luni.

Mnangagwa, care i-a succedat în noiembrie lui Mugabe, în urma unei lovituri în forţă a armatei contra partidului său, caută să obţină prin urne legitimitatea la putere.

Înaintea scrutinului, el era prezentat ca favorit în alegerile prezidenţiale, în pofida faptului că avansul faţă de principalul său adversar s-a redus recent, potrivit unui sondaj publicat în urmă cu aproximativ zece zile.

În cazul în care niciun candidat nu obţine majoritatea absolută în primul tur, un al doilea tur va fi organizat pe 8 septembrie.

Comisia Electorală din Zimbabwe, foarte criticată de opoziţie în timpul întregului proces electoral, a anunţat marţi că în cursul alegerilor nu a avut loc ”nicio fraudă”.

”Vrem să arătăm poporului zimbabwian că noi, Comisia Electorală din Zimbabwe (ZEC), nu vom fura alegerea” alegătorilor, a dat asigurări preşedinta sa Priscilla Chigumba. "Indiferent care vor fi rezultatele, ele vor reflecta exact” ceea ce ”a decis” poporul, a adăugat ea.

Preşedintele în exerciţiu Mnangagwa, grijului să se demarce de fostul său mentor Robert Mugabe, a promis alegeri ”libere şi corecte”, în contextul în care scrutinele din ultimele două decenii au fost pătate de violenţe şi fraude.

”AVIZI DE SCHIMBARE”

Ca dovadă a bunăvoinţei sale, el a invitat, pentru prima oară în 16 ani, observatori occidentali să supravegheze procesul electoral.

În campanie, Mnangagwa, fostul vicepreşedinte şi ministru al lui Mugabe, a promis un ”nou Zimbabwe” şi relansarea economiei, pe marginea falimentului.

În faţa băncilor, cozi lungi de clienţi aflaţi în căutare de puţin numerar se formează zilnic de ani de zile. Absolvenţi îngroaşă rândurile şomerilor, în contextul în care somajul se apropie de 90%.

Chamisa, în vârstă de 40 de ani şi fără mare experienţă politică, a făcut din vârstă principala sa armă în vederea detronării partidului aflat la putere de la independenţă, în 1980.

În campanie, acest orator cu un stil vestimentar mereu impecabil a ştiut să seducă un electorat tânăr, în căutare de sânge nou.

Pe străzile din Harare, locuitori îşi exprimau marţi îngrijorarea faţă de reacţia partidul aflat la putere în cazul unei înfrângeri.

”Este exclus ca Zanu-PF să accepte” victoria MDC, a apreciat Tracy Kubara, o comerciantă în vârstă de 26 de ani. ”Ştim că vor fi bătuţi oameni, mai ales la ţară, ca în trecut”, a avertizat ea.

”MDC nu va accepta” dacă pierde, a declarat ea pentru AFP, preconizând că ”oameni vor ieşi cu siguranţă în stradă, pentru că sunt avizi de schimbare”.

De când şi-a proclamat independenţa, Zimbabwe a avut doar doi şefi de stat, ambii provenind din acelaşi partid, Zanu-PF - mai întâi Mugabe, nevoit să demisioneze în noiembrie, la vârsta de 93 de ani, iar apoi Mnangagwa, care şi-a luat revanşa după ce a fost destituit cu câteva săptămâni mai înainte din funcţia de vicepreşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.