Preşedintele rus Vladimir Putin a revenit asupra rebeliunii anulate a militarilor Wagner - lansată vineri şi oprită sâmbătă de şeful lor, Evgheni Prigojin - luni, la două zile de la evenimente, şi a spus în această alocuţiune că a el a dat ordinul să se evite o ”baie de sânge” pe care o voia, acuză el, Occidentul, relatează AFP, care prezintă principalele elemente ale acestei intervenţii televizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni în miezul zilei, într-o primă alocuţiune consacrată ”provocărilor” cu care se confruntă industria din cauza sancţiunilor occidentale, Putin nu a evocat subiectul rebeliunii.

Luni seara, el a reluat cuvântul, pentru a saluta ”rezilienţa” poporului rus şi a vorboi despre soarta combatanţilor Wagner.

”EVITAREA UNEI BĂI DE SÂNGE”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că el este cel care a dat ordinul ”evitării unei băi de sânge” pe care o voia, acuză el, Ucraina şi Occidentul, în această rebeliune anulată a grupării paramilitare ruse Wagner şi le-a mulţumit ruşilor pkentru ”patriotism” şi unitate.

”Încă de la începutul evenimentelor, s-au luat măsuri, la ordinul meu direct, în vederea evitării unei mari băi de sânge”, a declarat el, apreciind că Occidentul şi Ucraina voiau ”un astfel de rezutat fratricid”.

”ORICE ŞANTAJ, ORICE TENTATIVĂ DE DESTABILIZARE SUNT SORTITE EŞECULUI”

Preşedintrele rus la ”mulţumit” poporului rus ”pentru rezilienţa, unitatea şi patriotismul” său.

”Această solidaritate civilă a arătat că orice şantaj, orice tentativă de destabilizare sunt sortite eşecului”, a subliniat el.

”Aproape toată societatea rusă a fost unită prin responabilitate faţă de patrie. Toate deciziile au fost luate în vederea neutralizării pericolului, protejarea ordinii constituţionale şi a vieţii concetăţenilor noştri. Rebeliunea armată ar fi fost, oricum, controlată”, a dat el asigurări.

MULŢUMIRI MEMBRILOR WAGNER CARE AU DEPUS ARMELE

”Majoritatea combatanţilor şi comandanţilor grupării Wagner au fost, de asemenea, patrioţi ruşi, devotaţi poporului şi statului. Ei au dovedit-o prin curajul lor pe câmpul de luptă (...). Ei au fost folosiţi împotriva fraţilor lor de arme”, a acuzat Putin.

Liderul de la Kremlin le-a ”mulţumit” ”soldaţilor şi combatanţilor Wagner care au luat decizia de a opri, care au permis oprirea băii de sânge”.

COMBATANŢII WAGNER POT INTRA ÎN ARMATĂ SAU PLECA ÎN BELARUS

Kremlinul a anunţat încă de sâmbătă seara, că Evgheni Prigojin va fi exilat în Belarus.

Vladimir Putin le-a dat de ales, în alocuţiunea sa, oamenilor lui Prigojin - să intre în armata rusă sau plece în Belarus.

”Aveţi posibilitatea de a continua să serviţi Rusia, semnând contractul cu Ministerul (rus) al Apărării”, ”să va întoarceţi în familiie voastre şi la rudele voastre” sau ”să plecaţi în Belarus”, le-a transmis el.

”Alegerea vă aparţine, dar sunt sigur că aceasta va fi alegerea militarilor ruşi care şi-au realizat tragica greşeală”, a conchis el.

”REUNIUNE DE LUCRU” FĂRĂ GHERASIMOV

Vladimir Putin a ţinut, apoi, luni seara, o reuniune de lucru cu principalii săi oficiali în domeniul securităţii, cărora le-a mulţumit pentru acţiunile din timpul rebeliunii.

”V-am reunit pentru a vă mulţumi pentru munca depusă în aceste câteva zile şi pentru a discuta situaţia”, a declarat el în această reuniune la care au luat parte ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu - dar nu şi şeful Statului Major Valeri Gherasimov, cei doi inamici declaraţi ai şefului Wagner Evgheni Prigojin.

SUA ”NU SUNT IMPLICATE” 

Ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, a contactat în mod direct autorităţile ruse, în weekend, pentru a le da asigurări că Statele Unite ”nu sunt implicate” în rebeliunea anulată a Wagner, au anunţat Departamentul de Stat american şi Casa Albă.

”Am putut avea, în timp real, pe cale diplomatică, conversaţii cu oficiali ruşi despre preocupările noastre” în privinţa securităţii internaţionale şi controlului arsenalului nuclear rusesc, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

”Am avut o bună comunicare directă cu ruşii în weekend”, a dat el asigurări, în contextul în care tensiunile între Washington şi Moscova se află la cel mai înalt nivvel de la începutul războiului din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.