Principalele două partide din Kosovo au ajuns duminică la un acord pentru formarea Guvernului, după aproximativ 4 luni de când au avut loc alegeri anticipate în urma demisiei prim-ministrului Ramush Haradinaj, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Albin Kurti, în vârstă de 44 de ani, lider al partidului de stânga Vetevendosje, a declarat că va deveni prim-ministru în urma noii înţelegeri încheiate cu LDK, partid de centru-dreapta, şi alte grupări.

„Am semnat un acord”, a spus Kurti la o conferinţă de presă susţinută împreună cu liderul LDK, Isa Mustafa.

Parlamentul, în care partidele din coaliţie au împreună 77 de mandate din totalul de 120, va vota luni acest acord. 

Noua coaliţie va include şi grupuri ce reprezintă sârbii, turcii, bosniacii şi alte minorităţi etnice.

Alegerile din luna octombrie a anului trecut, al patrulea scrutin organizat în ţară de la declararea independenţei, în 2008, au avut loc după ce Ramush Haradinaj a demisionat din funcţia de prim-ministru. El fusese citat de curtea europeană pentru crime de război de la Haga. 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după aproximativ un deceniu de când forţele NATO au scos forţele sârbe acuzate că au ucis civili albanezi într-un conflict de doi ani.

Una dintre cele mai mari provocări pentru oricare Guvern este aceea de a negocia un acord cu Serbia, care a refuzat să recunoască independenţa Kosovo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.