Primul - şi unicul - primar de culoare al New Yorkului, David Dinkins, a murit la vârsta de 93 de ani, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest democrat a fost ales primar al New Yorkului în perioada 1990-1993, după ce i-a înfrânt pe Rudy Giuliani şi Edward Koch.

Mandatul său a fost marcat de tulburări cu caracter rasial şi antisemit, mai ales în 1991, la Crown Heights, în cartierul Brooklyn, şi de moartea unui student evreu.

David Dinkins - care a moştenit un oraş afectat de rasism, sărăcie şi violenţe - a fost criticat la acea vreme din cauza presupusei sale incapacităţi de a-şi îndeplini funcţia.

Născut în 1927 la Trenton, în New Jersey (nord-est), el a murit de moarte naturală, acasă, la mai puţin de două luni după decesul soţiei sale, Joyce, scrie The New York Times (NYT).

Într-un oraş tensionat, în aprilie 1989, cinci tineri au fost acuzaţi în mod eronat de violarea şi rănirea unui femei albe care făcea jogging, Trisha Meili, în vârstă de 28 de ani, în Central Park. Ei au depus plângere împotriva New Yorkului şi au obţinut reparaţii.

Câteva luni mai târziu, un adolescent de culoare, Yusuf Hawkins, a fost ucis de către un grup de tineri albi, la Brooklyn.

Un milion de newyorkezi primeau, la acea vreme, alocaţii pentru a supravieţui, iar New Yorkul înregistra atunci 1.000 de crime pe an. În oraş ajunsese ”crack”-ul (cocaina) şi făcea ravagii.

David Dinkins a condus una dintre cele mai deschise primării din istoria New Yorkului, în care munceau numeroase femei, în care un portorican conducea pentru prima oară Departamentul Pompierilor oraşului, iar sănătatea mentală era condusă de către un psihiatru de culoare care era îşi recunoaţtea public homosexualitatea.

Cunoscut prin costumele sale rafinate şi politeţea sa, Denkins era considerat ”prea amabil” să ţină sub control şi să conducă un oraş ca New Yorkul.

Înfrânt în alegerile municipale de către Rudy Giuliani, după un singur mandat, Dinkins a declarat: ”prietenii mei, ceea ce am făcut noi a fost istoric. Nimeni nu ne poate lua asta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.