Primele 30 de camioane goale au trecut prin noul punct de trecere Uhrîniv-Dolhobyciuv de la graniţa ucraineano-poloneză, în speranţa că astfel se vor debloca principalele coridoare terestre, pe fondul protestelor şoferilor polonezi, a anunţat luni serviciul de frontieră ucrainean, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste proteste, legate de ceea ce şoferii polonezi de TIR consideră a fi o concurenţă neloială din partea colegilor lor ucraineni, au început la 6 noiembrie, patru puncte de trecere a frontierei fiind acum blocate.

Principala revendicare a transportatorilor polonezi este de a-i împiedica pe camionagiii ucraineni să aibă acces fără permis în Uniunea Europeană, lucru pe care Kievul şi Bruxelles-ul îl consideră imposibil.

"Începând cu dimineaţa zilei de 4 decembrie, poliţiştii de frontieră au autorizat 30 de vehicule grele cu o greutate totală permisă de peste 7,5 tone pentru a pleca din Ucraina pe la punctul de control Uhrîniv", a declarat serviciul ucrainean de frontieră pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Punctul de trecere a fost deschis luni, la ora 1.00 (miezul nopţii GMT), pentru camioanele goale.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că a convenit cu Polonia unele măsuri care ar putea reduce presiunea la punctele de trecere a frontierei blocate, dar că principalele revendicări ale protestatarilor nu au fost discutate. "Ca urmare a unor negocieri îndelungate, am ajuns la această decizie împreună cu Ministerul de Interne al Poloniei", a declarat duminică seara târziu vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov pe platforma X. "Scopul final este deblocarea frontierei, care este blocată de o lună de zile pe partea poloneză şi care are consecinţe critice pentru economiile ambelor ţări şi pentru piaţa europeană", a spus el.

CITEȘTE ȘI Frontiera poloneză a fost blocată. Acord pentru a lăsa să treacă camioanele dinspre Ucraina

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat săptămâna trecută că protestele de la graniţă ar putea costa Kievul un punct procentual din creşterea PIB-ului dacă se prelungesc.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasil Zvarici, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Ukrinform că Kievul va continua negocierile cu guvernul polonez şi că a găsit deja "un teren comun şi compromisuri". "Şi sperăm că aceste propuneri pe care le-am elaborat împreună cu guvernul polonez vor fi suficiente pentru ca protestatarii să pună capăt protestului", a adăugat Zvarici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.