Primele corpuri ale unor migranţi vietnamezi găsiţi morţi, la sfârşitul lui octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra au fost repatriate miercuri, după săptămâni dureroase de aşteptare ale familiilor, care vor putea să organizeze funeralii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avion aparţinând companiei Vietnam Airlines, plecat din Regatul Unit, a aterizat pe aeroportul de la Hanoi, miercuri dimineaţa, ”cu 16 corpuri la bord”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un agent de securitate aeroportuară.

Corpurile au fost conduse, cu mai multe vehicule, către diverse provincii din centrul Vietnamului, de unde sunt originare victimele.

”Aşteptăm acest moment de foarte mult timp. Vom organiza funeralii imediat ce soseşte”, a declarat Vo Van Binh, al cărui fiu, Vo Van Linh,se află între victime. ”Suntem foarte trişti, dar fericiţi pentru că fiul meu s-a întors în sfârşit”, a adăugat tatăl în faţa familiei reunite, în aşteptarea sosirii rămăşiţelor.

Celelalte 23 de corpuri urmează să fie repatriate în zilele următoare.

Cadavrele celor 31 de bărbaţi şi opt femei - inclusiv ale unui număr de doi adolescenţi în vârstă de 15 ani - au fost găsite la 23 octombrie într-un container, în zona industrială Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebruges.

Această dramă a provocat un val de indignare la nivel internaţional şi a relevat pericolele la care se supun imigranţii clandestini, din cauza traficanţilor fără scrupule care profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii candidaţi la exil sfârşesc adesea în saloane cosmetice sau ferme ilegale de canabis în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.

Multe dintre victime erau originare din regiuni sărace din centrul Vietnameului, care trăiesc din perscuit, agricultură sau industrie.

Iar familiile se îndatoarează cu mii de dolari pentru a-l trimite pe unul de-al lor în Regatul Unit.

”NU MAI POT RESPIRA”

Ele au fost nevoite să se împrumute din nou în vederea acestor funeralii.

Autorităţile le-au propus două opţiuni - să achite 1.774 de dolari în vederea incinerării şi readucerii cenuşii sau 2.858 de dolari pentru ca corpul să fie repatriat într-un sicriu.

În pofida acestui cost suplimentar, majoritatea a optat pentru o înmormântare clasică, potrivit tradiţiei în zona rurală vietnameză.

”Munceşte din greu pentru a rambursa, mamă (...). Eu mor, nu mai pot respira”, a scris una dintre victime într-un SMS înfiorător, trimis mamei sale şi fratelui său cu puţin timp înainte de descoprirea celor 39 de corpuri.

Unii sosiseră de mai multe luni în Europa şi au găsit locuri de muncă în Franţa, Germania sau România, înainte de a încerca să plece în Marea Britanie. Alţii sosiseră mai de curând.

Luni, şoferul camionului frigorific, acuzat de omucideri involuntare, a pledat vinovat, la Londra, de ajutorarea imigraţiei ilegale.

Originar din Irlanda de Nord, Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, a pledat de asemenea vinovat de faptul că a profitat financiar de această activitate.

În urma acestei tragedii, mai multe persoane au fost arestate în Regatul Unit, iar cel puţin zece vietnamezi au fost reţinuţi în ţara lor, însă niciunul nu a fost inculpat în mod oficial până în prezent.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.