Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen, candidata liderilor celor 28 de state membre UE la conducerea Comisiei Europene, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu preşedintele în exerciţiu al CE Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi s-au îmbrăţişat călduros, în bliţurile fotografilor, la sediul CE, la două zile după anunţul opţiunii statelor membre, care urmează să fie aprobată de către Parlamentul European (PE).

”Încântat să primesc cu braţele deschise o adevărată europeană. Suntem pe aceeaşi lungime de undă în privinţa apărării interselor europene”, a anunţat Jean-Claude Juncker, la puţin timp după începutul întâlnirii. El urmează să plece din funcţie la 31 octombrie.

”Întâlnirea a fost amicală. Amândoi se cunosc de ani de zile”, a declarat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

El a precizat că întâlnirea s-a desfăşurat în "tête-à-tête" şi că nu poate spune dacă Jean-Claude Juncker i-a oferit lui von der Leyen sfaturi în vederea obţinerii votului în PE, prevăzut la 16 iulie.

Ea urmează să obţină votul majorităţii absolute, de cel puţin 376 de voturi.

La alegerea sa, în 2014, Jean-Claude Juncker a obţinut 422 de voturi, însă nu toate cele 480 de voturi ale aleşilor cadrul coaliţiei între formaţiunea sa, Partidul Popular European (PPE, dreapta) şi S&D (stânga).

Pentru a fi aleasă, von der Leyen are nevoie de voturile a trei mari grupuri europene - PPE (182 de voturi), S&D(154) şi Renew Europe (108).

Acest rezultat nu este, pentru moment, garantat.

PE este frustrat de nominalizările statelor membre în posturi de putere din UE, care i-au ignorat pe liderii grupurilor parlamentare desemnaţi în alegerile europene.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a apreciat în faţa eurodeputaţilor, joi, că Verzii (74 mandate) ar trebui să fie implicaţi mai mult în nominalizările viitoare în UE, chiar dacă acest partid este perdantul repartizării funcţiilor de rang înalt.

Von der Leyen, care a vizitat miercuri PE, se întâlneşte joi cu Donald Tusk.

Ea a anunţat miercuri că îşi acordă două săptămâni pentru a-şi prezenta ”viziunea” asupra Europei următorilor cinci ani, durata mandatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.