Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a trecut un nou prag electoral, prin alegerea unui primar al unei localităţi, la o săptămână după ce a obţinut o primă victorie într-un canton, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hannes Loth, în vârstă de 42 de ani, a fost ales duminică din partea AfD la conducerea Raguhn-Jessnitz, o localitate cu aproximativ 9.000 de locuitori, în landul Saxonia-Anhalt (est), anunţă primăria pe Facebook.

Acest ales în Parlamentul regional din Saxonia-Anhalt a obţinut 51,13% dintre voturile exprimate şi l-a înfrânt pe contracandidatul său independent.

În urmă cu exact o săptămână, formaţiunea de extremă dreapta obţinea preşedinţia unei colectivităţi teritoriale din Germania, din care fac parte mai multe localităţi.

”După primul canton, avem în prezent primul primar cu normă întreagă al AfD”, şi-a exprimat satisfacţia, pe reţele de socializare, preşedintele formaţiunii, Christian Blex.

Un număr mic de sate germane au ales - în trecut - primari AfD, însă era vorba despre o funcţie benevolă - aleşii respectivi având în paralel un loc de muncă.

De această dată, primarul deţine funcţia deplin, potrivit tututor marilor publicaţii germane.

În acest sens este vorba despre un scrutin fără precedent.

Această alegere intervine în contextul unei creşteri puternice în sondaje a mişcării anti-migranţi, eurosceptică şi care apără poziţii proruse, înfiinţată în urmă cu zece ani.

Potrivit unei anchete de opinie a Institutului Insa, publicată duminică de Bild am Sontag, AfD este creditat cu 20% dintre intenţiile de vot şi devansează în intenţiile de vot Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, creditat cu 19%.

La ultimele alegeri legislative, în 2021, AfD a înregistrat jumătate din scorul actual - 10,3% dintre voturile exprimate.

Această formaţiune de extremă dreapta este bine implantată în estul Germaniei, care se simte abandonată.

AfD exploatează de mai multe luni nemulţumiri ale unei părţi a opiniei publice, alimentate de inflaţie sau tranziţia ecologică pe care încearcă să o implementeze Guvernul, la iniţiativa ecologiştilor, membri ai coaliţiei aflate la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.