Prim-ministrul malaysian Muhyiddin Yassin şi-a depus demisia, după mai multe luni de instabilitate politică şi într-o perioadă în care ţara trece prin cea mai gravă criză provocată de Covid-19, însă el va asigura interimatul, a anunţat palatul regal, citează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muhyiddin a prezentat regelui demisia, luni dimineaţă, în urma unei reuniuni speciale a cabinetului său. Demisia lui vine după câteva luni de instabilitate politică ce a dus la pierderea majorităţii în Parlament.

Palatul a transmis că regele Al-Sultan Abdullah nu consideră că organizarea unui scrutin ar fi oportună acum, având în vedere situaţia provocată de Covid-19, şi că este mulţumit că Muhyiddin va asigura interimatul.

„Regele a primit scrisoarea de demisie a lui Muhyiddin Yassin şi a întregului cabinet cu aplicare imediată. În urma demisiei, regele este mulţumit ca Muhyiddin să aibă rolul de prim-ministru interimar până ce un nou prim-ministru va fi desemnat”, a transmis palatul.

Guvernul lui Muhyiddin a fost nesigur încă de la depunerea jurământului, în urmă cu aproximativ 18 luni. El a fost numit prim-ministru după numeroase aranjamente, în urma colapsului coaliţiei care guverna, însă nu a avut mandat public.

Criticat pentru modul în care a gestionat criza Covid-19, care a continuat să se înrăutăţească în ciuda restricţiilor, Muhyiddin a pierdut sprijinul parlamentarilor.

El a declarat într-o intervenţie televizată că a demisionat pentru că nu a reuşit să menţină încrederea majorităţii Legislativului. Prim-ministrul interimar a mai spus că speră ca un nou Guvern să fie format curând.

Malaysia traversează acum al treilea val al pandemiei, cu cel mai mare număr de decese asociate Covid-19 de până acum. 

În ianuarie, Muhyiddin a declarat stare de urgenţă la nivelul întregii ţări, însă criticii l-au acuzat că se foloseşte de pandemie pentru a nu îşi asuma răspunderea, prin suspendarea activităţii parlamentare şi evitarea unui vot de neîncredere.

Deşi autorităţile au reuşit, aparent, anul trecut să ţină epidemia sub control, în ultimele luni, în ciuda restricţiilor, numărul contaminărilor a crescut, la fel şi cel al deceselor.

Mai mult de 1,4 milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei, şi au fost înregistrate peste 12.000 de decese asociate. Numărul contaminărilor zilnice înregistrate în prezent depăşeşte 20.000.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.