Prim-ministrul francez Edouard Philippe a transmis sindicatelor care contestă revizuirea făcută de Guvernul său privind sistemul de pensii că este pregătit să facă un compromis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată sindicatelor şi angajaţilor, el a spus că este pregătit să retragă planul de creştere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, dacă anumite condiţii sunt îndeplinite.

El a făcut această concesie după ce discuţiile dintre Guvern şi sindicate au eşuat vineri. Philippe a anunţat că duminică va veni cu o propunere concretă. „Voi adresa organizaţiilor sindicatele şi patronale propuneri concrete care vor putea sta la baza unui compromis”, a spus vineri Philippe, citat de Le Figaro. 

Sâmbătă, el a transmis documentul cu opt măsuri care privesc implementarea unui sistem universal de pensie, pe care îl consideră „un mare proiect de justiţie socială”. O viziune completă a acestuia va fi posibilă în vara acestui an. 

Cel mai mare sindicat din Franţa, CFDT, a salutat iniţiativa, transmiţând într-un comunicat că aceasta demonstrează „dorinţa Guvernului de a ajunge la un compromis”.

Zeci de mii de oameni au protestat, în a 38-a zi de demonstraţii faţă de această reformă, în estul Parisului. Manifestaţia a devenit violentă, după ce mai multe grupuri au vandalizat vitrine şi mobilierul stradal, poliţia intervenind cu gaze lacrimogene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.