Grupul paramilitar Wagner controlează ”aproape 70%” din oraşul Bahmut, în estul Ucrainei, teatrul unor confruntări armate violente din vară, a anunţat şeful grupului, Evgheni Prigojin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În prezent, unităţile Wagner controlează aproximativ 70% din Bahmut şi continuă ofensiva în vederea eliberării complete” a oraşului ucrainean, dă asigurări Prigojin într-o scrisoatre adresată ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, publicată luni de serviciul de presă al ”bucătarului lui Putin” pe Telegrm.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său chinez Xi Jinping, la Moscova, că este pregătit să discute planul de pace propus de Beijing în vederea soluţionării conflictului armat din Ucraina.

”Suntem deschişi în continuare procesului negocierii. Vom discuta neîndoielnic toate problemele, inclusiv iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm, cu respect”, i-a spus Putin lui Xi în această întâlnire informală de la începutul căreia televiziunea rusă a transmis imagini.

După patru ore şi jumătate de tête-à-tête, luni, Putin l-a condus pe Xi la plecarea de la Kremlin.

Ei discută marţi ”mai oficial” şi urmează să semneze acorduri în vederea unei aprofunndări a cooperării ruso-chineze, mai als în sfera economică.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a îndemnat ”lumea să nu se lase înşelată” de propunerile Beijingului.

Uniunea Europeană (UE) a aprobatt luni alocarea a două miliarde de euro în vederea cumpărării şi livrării de muniţie de artilerie Ucrainei, au declarat AFP mai multe surse diplomatice europene.

Miniştrii de Externe UE au aprobat un ”Plan de acţiune” în trei etape în vederea furnizării forţelor ucrainene a cel puţin un milion de obuze de 155 de milimetri şi reconstituirii stocurilor strategice ale statlor membre UE - unele aflate pe epuizare -, au declarat reprezentanţi ai cinci delegaţii.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acest acord.

”Muniţie de artilerie suplimentară Ucrainei, cât mai repede posibil. Acesta este principalul obiectiv al Consiliului Afacerilor Externe al UE de azi (luni), a sublniat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Acest acord va ”consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă”, a salutat el.

Acordul urmează să fie supus aprobării şefilor de stat şi de guverne la summitul UE prevăzut joi şi vineri.

Ucraina a salutat o ”măsură puternică pentru securitatea europeană”.

”Suntem recunoscători UE (...). Este vorba despre o măsură puternică în vederea apărării securităţii europene”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Statele unite urmează să livreze, la rândul lor, o nouă tranşă de ajutor militar Ucrainei - în valoare de 350 de milioane de dolari, care include muniţie pentru lansatoare de rachetă de tip HIMARS, a anunţat luni şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat luni Statele Unite şi UE de faptul că vor ”să despartă” Rusia de caucazul de Sud, prin faptul că încearcă să se ”impună” în negocieri de pace între Armenia şi Azerbaidjan.

Rusia, împotmolită în ofensiva din Ucraina, pare să-şi piardă influenţa în această regiune, în care joacă în mod tradiţional un rol de mediatoare şi din care fac parte trei foste republici sovietice - Georgia, Armenia şi Azerbaidjanul.

”Vedem perfect obiectivele Occidentului în Caucazul de Sud, el nu le ascunde şi spune că sunt despărţirea Rusiei” de această regiune, a denunţat luni Lavrov.

El acuză Occidentul de faptul că încearcă ”să submineze arhitectura securităţii” în această parte a lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.