Evgheni Prigojin, şeful grupului rus de mercenari Wagner, a confirmat că un cetăţean din Zambia, ucis la 22 septembrie, a murit luptând în Ucraina şi că fusese recrutat dintr-o închisoare rusă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evegheni Prigojin, căruia i se spune „Bucătarul lui Putin”, fiind un apropiat al liderului rus, a confirmat identitatea cetăţeanului din Zambia, Nathan Lemekhani Nyirenda, prin intermediul unui cont de Telegram unde sunt postate răspunsurile sale către jurnalişti, precizează CNN.

Prigojin a spus că Nyirenda a murit  "ca un erou, dând dovadă de curaj şi fapte de vitejie".

El însuşi fost deţinut, Prigojin spune că l-a întâlnit pe Nyirenda în timpul campaniei de recrutare pe care a întreprins-o prin închisorile din Rusia. Cei doi s-ar fi întâlnit într-o închisoare din Tver, Rusia.

Prigojin, care susţine că zambianul a acceptat de bunăvoie să meargă şi să lupte pentru Wagner, redă şi un presupus schimb de replici pe care l-ar fi avut cu Nyirenda, pe care l-ar fi întrebat despre motivaţia sa de a lupta în războiul din Ucraina. 

Presa a aflat în noiembrie despre moartea cetăţeanului zambian.

O declaraţie a Ministerului de Externe din Zambia a precizat că acesta era un student în vârstă de 23 de ani care studia în Rusia la Institutul de Inginerie Fizică din Moscova şi că a fost arestat în aprilie 2020 şi condamnat la 9 ani şi 6 luni de închisoare în Tver.

Potrivit "The Guardian", confirmarea lui Prigojin vine la două săptămâni după ce Zambia a cerut explicaţii urgente Moscovei în legătură cu moartea cetăţeanului său.

Tatăl lui Nyirenda a declarat că acesta ispăşea o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru o infracţiune legată de droguri când a fost "recrutat" pentru a lupta. Familia sa a spus că nu este clar cum a fost recrutat sau de către cine.

Prigojin şi alţi reprezentanţi ai Wagner au făcut un tur al închisorilor ruseşti, oferind amnistie în schimul înrolării în grupul de mercenari, pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent circumstanţele morţii lui Nyirenda sau afirmaţia lui Prigojin potrivit căreia acesta s-a alăturat voluntar lui Wagner, subliniază "The Guardian".

CITEȘTE ȘI O tabără militară în care se aflau mercenari Wagner a fost bombardată de un avion străin venit dintr-o ţară vecină, susţine guvernul Republicii Centrafricane, care este aliat cu Moscova

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.