Şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin apare miercuri într-o înregistrare video în care-şi salută combatanţii, în Belarus, prima apariţie de la rebeliunea efemeră de la 24 iunie, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bine aţi venit, băieţi! Sunt fericit să vă salut pe toţi. Bine aţi venit pe pământ belarus! Am luptat cu demnitate! Am făcut multe pentru Rusia”, declară el în această înregistrare, postată miercuri pe canale de Telegram care susţin gruparea şi preluată ulterior pe contul lui Prigojin.

În înregistrare, un mercenar i se adresează şefului său ”Evgheni Viktorovici”, prenumele şi patronimul lui Prigojin.

Înregistrarea este needitată, iar potrivit metadatelor fişierului a fost realizată miercuri în zori.

Înregistrarea este pixelată şi filmată în lumină slabă.

CNN subliniază că nu poate susţine că cel care vorbeşte este Prigojin, că nu ştie când a fost filmată şi că lucrează la geolocalizarea acesteia.

Prigojin critică în înregistrare planurile şi realizarea operaţiunilor militare ale Ministerul rus al Apărării şi anunţă că mercenarii săi nu vor lupta deocamdată în Ucraina.

”Ceea ce se întâmplă acum pe front este o ruşine la care nu trebuie să luăm parte. Trebuie să aşteptăm momentul în care să ne putem demonstra pe deplin”, declară el.

”Prin urmare, s-a luat decizia să fim staţionaţi aici, în Belarus, o vreme. Sunt sigur că în acest timp vom face armata belarusă a doua cea mare din lume. iar dacă e nevoie, îi vom apăra, dacă se ajunge acolo”, spne el.

”Vreau să rog pe toată lumea să acorde cu adevărat atenţie faptului că belaruşii ne-au primit nu doar ca pe eroi, ci şi ca fraţi”, subliniază el.

Prigojin anunţă în continuare că staţionarea în Belarus poate fi temporară şi le cere mercenarilor să se pregătească să călătorească în altă parte.

”Ar trebui să ne pregătim, să ne îmbunătăţim şi să ne lansăm în noi călătorii în Africa”, declară el.

”Poate că ne vom întoarce (în Ucraina) atunci când ni se va cere să nu facem de râs pe noi şi experienţa noastră”, spune el.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin, care a pus capăt unei insurecţii armate.

Lukaşenko a invitat Wagner în Belarus să formeze armata belarusă.

Mercenari Wagner au sosit în Balarus marţi, potrivit unei analize CNN a unor imagini satelitare şi unor înregistrări video postate pe reţele de socializare.

Primul convoi Wagner a sosit la o bază militară dezafectată în Belarus, către care se aflau în drum cel puţin alte două convoaie.

Situaţia lui Progojin se află în centrul unor speculaţii.

După rebeliunea sa efemeră, Lukaşenko a anunţat că Prigojin a sosit în Belarus, însă nimeni nu a putut să confirme acest lucru.

La începutul acestei luni, Lukaşenko declara CNN că Prigojin se afla la Sankt Petersburg şi că se putea duce ”La Moscova sau în altă parte”.

Directorul serviciilor britanice de informaţii interne (MI6) Richard Moore a anunţat miercuri că Prigojin este în viaţă şi liber.

Richard Moore afirmă că Vladimir Putin nu a avut de ales şi a fost nevoit să încheie un acord cu Prigojin pentru a pune capăt rebeliunii armate de la sfârşitul lui iunie.

Putin ”a încheiat un acord (cu Prigojin) pentru a-şi salva pielea”, declară directorul MI6.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.