Serviciile kude irakiene de luptă împotriva terorismului l-au identificat vineri pe suspectul în asasinarea viceconsului turc Osman Köse ca fiind un kurd din Turcia, Mazloum Dag, în vârstă de 27 de ani, prezentat de agenţia oficială turcă de presă drept fratele unei deputate din opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste informaţii se află într-un aviz de căutare difuzat în Irak şi însoţit de două fotografii în care apare un tânăr cu părul negru şi o barbă tăiată scurt - dintre care una provine din imagini de supraveghere video.

Serviciile kurde irakiene de luptă împotriva terorismului îl prezintă ca fiind presupusul autor al atacului de miercuri, în care a fost ucis diplomatul turc Osman Köse, îngropat joi la Ankara, şi doi irakieni, într-un restaurant, la Erbil.

”Acest bărbat se numeşte Mazloum Dag, născut în 1992, şi este originar de la Diyarbakir, în Turcia. El este căutat”, se arată în textul difuzat de serviciile kurde.

”Îi îndemnăm pe toţi cetăţenii să le furnizeze serviciilor de securitate orice informaţie despre acest suspect cât mai repede”, se arată în text, în care atacul armat de miercuri este catalogat drept un act ”terorist”.

Agenţia turcă de presă Anadolu, de stat, scrie că Mazloum Dag este fratele lui Dersim Dag, o deputată din cadrul principalului partid prokurd din Turcia, HDP, a doua forţă a opoziţiei în Parlament, acuzată cu regularitate de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan de faptul că are relaţii strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Fără să citeze nume, HDP a deplâns, într-un comunicat, faptul că unul dintre deputaţii săi este ”desemnat drept o ţintă din cauza fratelui său”.

Denunţâând o ”tentativă de provocare absolut inacceptabilă”, HDP a condamnat ”cu forţă” atacul de la Erbil.

Acest atac armat nu a fost revendicat, însă Ankara a promis un ”răspuns adecvat autorilor acestui atac laş”.

Aripa armată a PKK, calificată drept ”teroristă” de către Ankara, UE şi Statele Unite, a afirmat că nu are vreo legătură cu acest atac armat.

Însă numeroşi experţi arată cu degetul probabila vină a PKK, care a anunţat recent moartea unor comandanţi kurzi în raiduri turce în Irak.

Ankara a anunţat joi că şi-a lansat ”cea mai amplă” operaţiune aeriană împotriva PKK în Kurdistanul irakian, ca represalii faţă de ”atacul crud” de la Erbil.

În noaptea de joi spre vineri, raiduri aeriene care vizau ”baze ale unor elemente din cadrul PKK” în zona Makhmur, la sud de oraşul irakian Mosul, ”s-au soldat cu doi răniţi într-o tabără de deplasaţi”, au declarat oficiali locali pentru AFP.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.