Anchetatorii însăcinaţi cu ancheta privind atacul cu satârul de vineri, la Paris, în faţa fostului sediu al revistei satirice Charlie Hebdo se întreabă care este identitatea reală a principalului suspect, care s-a prezentat până în prezent ca fiind Hassan A., un pakistanez în vârstă de 18 ani, dar care se numeşte în realitate Zaheer Hassan Mehmood, are 25 de ani şi şi-a revendicat fapta într-o înregistrare video înainte de atac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetări pe telefonul mobil al celui care susţine că se numeşte Hassan A. le-au permis anchetatorilor să descopere fotografia unui act de identitate, potrivit căruia acesta se numeşte în realitate Zaheer Hassan Mehmood şi ar avea vârsta de 25 de ani, au declarat surse pentru AFP, confirmând informaţii dezvăluite de către cotidianul Le Monde.

Bărbatul s-a prezentat sub această identitate într-o înregistrare video în care îşi revendică atacul, filmată înainte de ataca şi autentificată de către anchetatori.

Atacul cu satârul s-a soldat cu doi răniţi grav, angajaţi ai unei agenţii de presă pentru televiziune.

În acest document de două minute, care a circulat pe reţele de socializare în weekend, atacatorul - care se prezintă drept Zaheer Hassan Mehmood - îşi revendică fapta viitoare, fără să depună vreun jurământ de credinţă către vreo organizaţie şi îşi explică gestul prin ”caricaturile profetului Mahomed care au fost făcute”.

”Azi, vineri, 25 septembrie, eu le voi condamna”, spune el, revendicându-şi drept ghid mollahul Ilyas Qadri, liderul Dawat-e-Islami, o grupare apolitică şi nonviolentă de inspiraţie sufită cu sediul în Pakistan.

”AMENINŢAREA TERORISTĂ A CRESCUT ÎN INTENSITATE”

Coordonatorul naţional al informaţiilor şi luptei împotriva terorismului Laurent Nuñez a încercat luni, la postul France Inter, să respingă critici potrivit cărora atacul cu satârul ar fi putut fi evitat, o acuzaţie formulată de opoziţie la fiecare nou atac.

Spionajul francez ”a strâns tot mai mult găurile plasei din 2017” şi nu au existat ”ameninţări reale caracterizate” la adresa străzii Nicolas-Appert, deoarece Charlie Hebdo nu se mai afla la adresa respectivă ”de mai mulţi ani”, a subliniat el.

Fostul secretar de Stat la Ministerul francez de Interne a declarat însă că în ultimii ani s-a schimbat contextul, iar urmărirea teroriştilor a devenit tot mai dificilă.

”Tot mai mult avem de-a face cu indivizi care sunt (deja) prezenţi pe teriroriile noastre, care trec la acţiune inspitaţi de propaganda Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic, SI), dar care nu sunt cunoscuţi de către serviciile noastre şi care, aşadar, nu fac obiectul unei urmăriri prealabile”, a subliniat Laurent Nuñez.

Aceşti indivizi nu au uneori ”niciun contact cu zona siriano-irakiană şi nu sunt detectaţi cu acest titlu”.

Coordonatorul naţional a declarat că ”ameninţarea” teroristă ”a crescut în intensitate” în ultimele săptămâni, odată cu deschiderea procesului complicilor autorilor atentatelor de la Charlie Hebdo.

Această atmosferă ”a determinat serviciile de informaţii să strângă supravegherea obiectivelor, adică a indivizilor cunoscuţi şi urmăriţi de către servicii” şi totodată ”să asigure un dispozitiv greu de protecţie a personalităţilor” sau ”locurilor simbolice”.

Laurent Nuñez a dat asigurări, însă, că spionajul ”nu are la cunoştinţă ameninţări reale caracterizate” cu privire la rue Nicolas-Appert, unde a avut loc atacul.

”De mai mulţi ani, Charlie Hebdo nu mai era pe această stradă”, a declarat coordonatorul naţional al spionajului.

”Vigilenţa este prezentă, ea nu slăbeşte, ea nu va slăbi niciodată, ea nu va slăbi niciodată împotriva terorismului”, a subliniat Laurent Nuñez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.