Presupusul autor al atacului sângeros cu cuţitul de joi într-o bazilică de la Nisa, Brahim Issaoui, este ”evident” că a venit Franţa pentru ”a ucide”, apreciază într-un interviu acordat ziarului La Voix du Nord, publicat duminică, ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tunisian în vârstă de 21 de ani, grav rănit la arestare, ”era prezent pe teritoriul francez de doar câteva ore. El a venit în mod evident pentru a ucide. Cum se poate explica altfel faptul că, abia sosit, s-a înarmat cu mai multe cuţite”, afirmă ministrul.

”Bineînţeles, procurorului terorist îi revină să stabilească când s-a construit planul criminal. Însă nu a venit, vizibil, pentru a obţine documente”, a adăugat el.

”Noi vom consolida controlul la frontierele noastre”, a anunţat Darmanin, subliniind că de la instalarea sa la minister ”noi am trimis sute de poliţişti suplimentari la frontiera cu Italia”.

”Însă eu nu doresc, aşa cum îndeamnă extrema dreaptă, să văd în orice străin un terorist. Nu trebuie să cădem în această uşurinţă”, avertizează ministrul.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Brahim Issaoui a sosit la Nisa marţi şi a fost reperat de camere de supraveghere video în apropierea bazilicii cu o zi înainte de fapte.

Cu antecedente judiciare în dreptul comun - violenţă şi droguri -, el a a părăsit în seprembie oraşul Sfax, situat în centrul Tunisiei, unde locuia împreună cu familia sa.

Sosit clandestin în Europa, prin Insula italiană Lampedusa, la 20 septembrie, el ar fi debarcat pe continent la Bari, în sudul Italiei, la 9 octombrie.

Şase persoane se află în prezent în arest preventiv în ancheta cu privire la acest atac în care au fost ucişi trei credincioşi, declară duminică surse din cadrul poliţiei.

Doi bărbaţi au fost arestaţi sâmbătă seara, scrie Reuters.

În paralel cu ancheta franceză, poliţia italiană efectuează investigaţii în Sicilia, unde investighează acţiunile şi contactele suspectului, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis joi o anchetă în flagrant cu privire la asasinarea în legătură cu o întreprindere teroristă, tentativă de asasinat în relaţie cu o întreprindere teroristă şi asociere de răufăcători teroristă criminală.

Oraşul Nisa a fostînsângerat a 14 iulie 2016 de un atebtat cu camionul, pe embelematica Promenade des Anglais, soldat cu 86 de morţi şi 458 de răniţi,

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.