Ministrul Armatelor Florence Parly a refuzat vineri să comenteze dezvăluiri de presă despre eşecuri tehnice înregistrate de armatele franceze în timpul atacurilor occidentale în Siria, care ar fi împiedicat tragerea numărului de rachete prevăzut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu intenţionez să comenteze performanţele cutărui sau cutărui sistem de armament. Aceste informaţii, indiferent dacă sunt adevărate sau false, sunt clasificate. Nu le voi comenta”, a declarat ministrul la postul France Bleu Provence.

”Obiectivele noastre au fost atinse şi nu avem nimic de adăugat cu privire la performanţa sistemelor de armament”, a subliniat ea.

Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat sâmbătă atacuri contra unor instalaţii de producţie şi depozitare de armament chimic în Siria, ca represalii faţă de un presupus atac chimic, pe 7 aprilie, la Duma, soldat cu cel puţin 40 de morţi, potrivit unor ONG-uri locale.

Parisul a anunţat că a tras 12 rachete de croazieră - nouă de la bordul unor avioane de tip Rafale şi trei de la bordul unei fregate - din cele aproximativ 100 de rachete care au vizat Siria în cadrul acestor atacuri.

Potrivit blogului Le Mamouth, preluat de alte publicaţii, un avion de tip Rafale nu a reuşit să tragă una dintre cele zece rachete de tip Scalp care trebuiau lansate din aer de către avioane franceze.

În paralel, potrivit mai multor publicaţii, între care Lettre A, Marina Naţională franceză a prevăzut să tragă n număr mai mare de rachete navale de croazieră (MdCN) decât cele trei rachete lansate de la bordul uneia dintre cele trei fregate multirol (FREMM) trimise în estul Mării Mediterane în cadrul acestei operaţiuni.

A fost prima oară când Franţa a folosit acest tip de rachetă, cu o rază de acţiune de 1.000 de kilometri, intrând astfel în clubul închis al ţărilor care dispun - ca Statele Unite şi Rusia - de rachete de crozieră îmbarcate pe bastimente de suprafaţă.

”Pentru prima oară, fără mijloace amfibii, fără forţe speciale, fără port-avioane, cu fregatele - ţara noastră dispune de o rachetă care poate să atingă instalaţii aflate în adâncime în teritorii adverse”, a declarat pentru AFP şeful Statului Major al Marinei, amiralul Christophe Prazuck.

”În Uniunea Europeană (UE), Franţa este singura care dispune de această capacitate”, a subliniat el.

”Obiectivele au fost atinse. Este o primă demonstraţie operaţională a eficienţei sistemului. Cu toate acestea, avem de tras o experienţă la nivelul întregului proces, ceea ce vom face în săptămânile viitoare”, a adăugat el, fără să ofere alte detalii.

Statul Major interarme, contactat vineri, a adăugat că ”efectul militar a fost atins. Nu comentăm detaliile planificării operaţionale”.

Aceste rachete navale de croazieră urmează să echipeze în curând submarine nucleare de atac franceze de tip Barracuda. Un prim submarin urmează să fie introdus în serviciu în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.