"Presupuse rămăşiţe umane" au fost descoperite printre resturile submersibilului turistic dispărut în Atlantic, în apropierea epavei Titanicului, a anunţat miercuri Paza de Coastă americană într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste rămăşiţe, "colectate cu grijă din epava de la locul accidentului", împreună cu resturile recuperate, vor fi analizate, ceea ce ar trebui să ofere "informaţii cruciale despre cauza acestei tragedii", a declarat Jason Neubauer, care conduce ancheta Gărzii de Coastă americane în acest caz.

Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime, operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului şi urma să iasă la suprafaţă şapte ore mai târziu, dar contactul a fost pierdut la mai puţin de două ore după plecare.

O amplă operaţiune de salvare a fost apoi lansată pentru a încerca să salveze pasagerii din submersibil, care ar fi trebuit să aibă rezerve de aer pentru aproximativ patru zile, doar pentru a descoperi că, la scurt timp după scufundare, submersibilul a fost lovit de o "implozie catastrofală", ucigându-i instantaneu pe toţi cei cinci oameni.

Resturile de pe Titan, găsite pe fundul mării la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului şi la o adâncime de aproape 4.000 de metri, au fost aduse la ţărm, miercuri, în St. John's, Newfoundland, în estul Canadei.

Acestea urmează să fie transferate de o navă a pazei de coastă americane către un port din Statele Unite, unde anchetatorii le vor putea analiza.

Presa canadiană a arătat fragmente din ceea ce părea a fi vârful şi părţi din corpul submersibilului.

Unul dintre oficialii Pelagic Research Services, care îşi desfăşurase robotul submarin operat de la distanţă (ROV) pentru a scana fundul mării atlantice, a confirmat că acesta şi-a încheiat operaţiunile.

"Ne-am încheiat partea noastră pe mare", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, Jeff Mahoney.

"A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii", a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în SUA.

Căpitanul Jason Neubauer a lăudat eforturile internaţionale depuse "pentru a recupera şi conserva aceste dovezi cruciale la o distanţă şi la o adâncime extremă", potrivit comunicatului Gărzii de Coastă americane.

Mai multe anchete au fost deschise de Canada şi Statele Unite pentru a determina cauzele imploziei submersibilului.

După dispariţia Titanului, criticile s-au înteţit în legătură cu o posibilă neglijenţă din partea Oceangate Expeditions în proiectarea acestuia. În special, un fost director al companiei a ridicat îndoieli serioase cu privire la siguranţa ambarcaţiunii, al cărei hublou unic nu a fost proiectat pentru a rezista la asemenea adâncimi.

"Sunt multe lucruri de făcut pentru a înţelege factorii care au dus la pierderea catastrofală a Titanului şi pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai repeta niciodată", a concluzionat miercuri căpitanul Neubauer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.