Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avertizat Suedia că "exercitarea de presiuni" asupra parlamentarilor maghiari nu va ajuta procesul de aderare a Stockholmului la NATO, potrivit unui comunicat publicat joi, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Szijjártó a făcut această declaraţie în timp ce vorbea la Bruxelles, după o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO din această săptămână, arată comunicatul.

Ministrul de externe al Ungariei a adăugat că programul de vot pe această temă depinde de grupul parlamentar al Fidesz - partidul de guvernământ al ţării.

Şeful diplomaţiei susţine că guvernul Ungariei "nu are nicio condiţie" în ceea ce priveşte aderarea Suediei la alianţa militară, dar ratificarea aderării Suediei este o decizie pe care o va lua Parlamentul.

Fidesz, partidul controlat de premierul Viktor Orban, are însă o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Budapesta

Într-un comunicat separat, biroul de presă al cabinetului ungar a citat-o pe preşedinta ţării, Katalin Novák, care a declarat: "Ar trebui să lăsăm aceste probleme deoparte şi să spunem că, în această situaţie foarte dificilă şi solicitantă, avem mai multe motive să acceptăm în NATO Suedia decât să refuzăm acest lucru".

Potrivit biroului cabinetului ungar, Novák a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu acordat postului turc de televiziune TRT World.

Încercarea Suediei de a adera la NATO a fost blocată de Turcia şi Ungaria, membre ale alianţei, în timp ce Finlanda a devenit oficial, marţi, cel de-al 31-lea membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), marcând o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, care adaugă aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera Alianţei cu Rusia.

Sprijinul public finlandez şi suedez pentru aderarea la NATO a crescut brusc după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.