Preşedintele kîrgîz Sooronbaï Jeenbekov s-a declarat vineri ”pregătit să demisioneze”, încercând astfel să pună capăt unei crize politice care zguduie de o săptămână această fostă republică sovietică din Asia Centrală, în urma unor alegeri legislative contestate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt pregătit să părăsesc postul de preşedinte al Republicii kîrgîze, după ce autorităţile legislative vor fi aprobate şi duoă ce ne vom întoarce pe calea legalităţii”, a anunţat el într-un comunicat făcut public vineri pe site-ul preşedinţiei.

Această demisie ar putea avea loc după stabilirea datei unor noi alegeri şi efectuarea unor schimbări în Guvern, a precizat el.

Era necunoscut imediat dacă aceste condiţii pot fi îndeplinite, în contextul în care noi manifestaţii erau prevăzute vineri şi care alimentează riscul unor confruntări violente între facţiuni.

Sooronbaï Jeenbekov, care nu a mai apărut în public de luni, dă asigurări prin serviciile sale că demisia sa ”nu este pe ordinea de zi” şi precizează că poartă negocieri cu diverse grupuri politice.

El este supus însă unor presiuni de către adversarii săi politici.

Rusia şi forţele de securitate kîrgîze exercită, în paralel, presiuni asupra clasei politice să soluţioneze criza.

Puternicele Servicii kîrgîze de securitate (GKNB) au simat clasa politică să facă ordine, în timp ce diverse facţiuni revendică controlul asupra unor diverse instituţii.

”Forţelede ordine, serviciile speciale, forţele armate ale republicii cer tuturor forţelor politice (...) să se aşeze la masa negocierilor şi să aducă ţara în legalitate”, a declarat un purtător de cuvânt al GKNB, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Rusia, o putere regională care dispune de o bază militarăîn Kîrgîzstan, a recunoscut autoritatea lui Omurbek Suvanaliev, care a preluat controlul asupra GKNB, în haosul ultimelor zile.

Directorul Serviciilor speciale ruse (FSB) Aleksandr Bortnikov şi-a exprimat susţinerea faţă de ”eforturile GKNB de stabilizare a situaţiei şi evitarea haosului”, a anunţat Kremlinul.

Manifestaţii violente post-electorale au zguduit ţara săptămâna aceasta, iar o mişcare de contestare denunţă fraude în alegerile de duminică, în care au obţinut victoria diuă partide apropiate şefului statului.

Tensiunile nu au fost reduse de o decizie a autorităţilor de a invalida rezultatul alegerilor legislative de duminică.

Ciocniri în capitala kîrgîză, Bişkek s-au soldat cu un mort şi sute de răniţi.

Grupări din opoziţie au preluat marţi controlul asupra unor clădiri guvernamentale, obligând Guvernul să demisioneze.

Însă ele nu au reuşit să convină asupra instalării la putere a unui guvern provizoriu, o situaţie care alimentează temeri cu privire la haos în această ţară cu 6,5 milioane de locuitori.

Această fostă republică sovietică, cea mai pluralistă, dar totodată cea maiinstabilă don Asia Centrală, s-a confruntat deja cu două revoluţii, iar dintre preşedinţii kîrgîzi au fost încarceraţi sau exilaţi de la proclamarea independenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.