Preşedinţii din Kosovo şi Serbia au avut joi o scurtă discuţie despre rezolvarea crizei politice care a degenerat în violenţe, în prezenţa liderilor Franţei şi Germaniei, care i-au presat să ia măsuri rapide pentru a reduce tensiunile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, şi Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, s-au întâlnit pentru scurt timp în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Olaf Scholz, precum şi a şefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, în marja summitului Comunităţii Politice Europene găzduit de Republica Moldova.

UE şi Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cea mai recentă criză dintre guvernul din Kosovo, dominat de etnici albanezi, şi etnicii sârbi, care sunt majoritari în nordul ţării.

Violenţele au izbucnit luni, după ce autorităţile kosovare, susţinute de unităţi speciale de poliţie, au instalat primari de etnie albaneză în municipalităţile din nordul majoritar sârb. Primarii au fost aleşi cu o prezenţă la vot de doar 3,5%, după ce sârbii au boicotat scrutinul local. Confruntările au provocat rănirea a 30 de membri ai trupelor de menţinere a păcii ale NATO (KFOR) şi a 52 de protestatari sârbi.

Vorbind după întâlnirea cu Vucic, Osmani l-a acuzat pe liderul sârb că "se plânge şi se plânge şi nu spune adevărul", dar a declarat că Pristina ar putea organiza noi alegeri în nord cu participarea sârbilor, dacă acestea ar fi declanşate legal. Acest lucru ar îndeplini una dintre condiţiile stabilite de Macron şi Scholz pentru rezolvarea crizei.

"Este important ca toţi cei implicaţi să facă tot posibilul pentru a ajunge la o dezescaladare", a declarat cancelarul Scholz după summitul Comunităţii Politice Europene, un forum înfiinţat anul trecut care reuneşte peste 40 de lideri.

Osmani a declarat că "o soluţie de dezescaladare este foarte aproape", dar Belgradul va trebui, de asemenea, să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul unui acord încheiat în luna martie pentru a aduce relaţiile dintre cele două părţi, care au dus un război în anii 1990, pe un făgaş mai normal. "Trebuie să ne asigurăm că accentul este pus pe punerea în aplicare integrală a acordului, nu doar pe anumite părţi ale acestuia", a spus preşedinta kosovară.

Emmanuel Macron a declarat că Parisul şi Berlinul au cerut organizarea de noi alegeri în cele patru municipalităţi din nordul ţării, cu participarea sârbilor, "cât mai curând posibil". De asemenea, el a spus că împreună cu liderul german a îndemnat Kosovo să avanseze cu angajamentul de a crea o asociaţie de municipalităţi sârbe, considerată o modalitate de a oferi sârbilor din nord mai multă autonomie. Macron a declarat că a cerut ambelor părţi să revină săptămâna viitoare cu "răspunsuri clare".

Preşedintele sârb Vucic a părăsit summitul fără să comenteze întâlnirea cu Osmani.

Mai devreme în cursul zilei, niciunul dintre cei doi lideri nu îşi exprimase dorinţa de a se întâlni cu celălalt, dar au cedat sub presiunea internaţională. Cei doi s-au evitat la sosirea la summit, chiar dacă au stat la doar câţiva metri distanţă unul de celălalt pe covorul roşu.

CITEȘTE ȘI Preşedinţii Serbiei şi Kosovo s-au evitat şi s-au criticat de la distanţă la summitul CPE din Republica Moldova

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.