Turcia rămâne fără timp pentru a ratifica cererile de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei înainte de a organiza alegerile programate să aibă loc în mai, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat că ratificarea de către Turcia a aderării celor două ţări depinde de cât de repede îşi îndeplineşte Stockholmul promisiunile de combatere a terorismului, făcute ca parte a unui acord cu Ankara, avertizând că acest lucru ar putea dura luni de zile.

”Stockholmul este pe deplin angajat să pună în aplicare acordul care a fost semnat anul trecut la Madrid, dar ţara are nevoie de încă şase luni pentru a scrie noi legi care să permită sistemului judiciar să implementeze noile definiţii ale terorismului”, a declarat Kalin într-o conferinţă de presă la Istanbul.

Alături de Finlanda, Suedia a semnat anul trecut un acord cu Turcia menit să depăşească obiecţiile Ankarei faţă de cererile lor de aderare la NATO, care au fost făcute în mai anul trecut şi necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO.

Ambele ţări au solicitat aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ankara a spus că Suedia trebuie să adopte o poziţie mai clară împotriva a ceea ce consideră terorişti, în principal a militanţilor kurzi şi organizaţiei pe care o învinovăţeşte pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.

Parlamentul turc ar trebui să ratifice decizia Ankarei cu privire la apartenenţa la NATO a celor două ţări nordice, fiind aşteptat un vot pentru ambele în acelaşi timp.

Kalin a spus că guvernul suedez trebuie să trimită un mesaj clar ”organizaţiilor teroriste că Suedia nu mai este un refugiu sigur pentru ele şi că nu vor putea să adune bani, să recruteze membri şi să se angajeze în alte activităţi”.

”Avem o problemă de timp, dacă vor să se alăture NATO înainte de summitul NATO din iunie”, a adăugat Kalin, referindu-se la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Turcia, aşteptate în mai.

”Având în vedere că Parlamentul va intra în pauză cu ceva timp înainte de alegeri, aveţi în vedere un interval de timp de 2-2,5 luni pentru a face toate acestea”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.