Preşedintele zimbabwian Emmerson Mnangagwa i-a acuzat miercuri seara pe susţinătorii opoziţiei de violenţele din capitală, unde au avut loc proteste după anunţarea unor rezultate ale alegerilor de luni şi unde armata a deschis focul, cu gloanţe reale, iar cel puţin trei persoane au fost ucise, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia lui Nelson Chamisa este vinovată de acest haos, ”menit să perturbe procesul electoral”, acuză Mnangagwa într-un comunicat difuzat de presa de stat.

Poliţia a evocat o lege a securităţii strictă, care interzice adunări publice.

Chamisa este ”şocat” de evenimentele de la Harare, a declarat pentru presă Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC, în opoziţie). ”Este necesar să ne întrebăm serios ce înseamnă asta. Suntem în război?”, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.

Opoziţia a condamnat orice formă de violenţă.

Observatori ai opoziţiei şi occidentali ai alegerilor au cerut ca rezultatele alegerilor prezidenţiale să fie publicate cât mai curând posibil.

Comisia Electorală din Zimbabwe (ZEC) a anunţat ”mâine” (joi) va publica aceste rezultate.

Trei persoane au fost ucise după ce armata a intrat în capitală pentru a dispersa susţinători ai opoziţiei, care protestau faţă de rezultatele anunţate ale alegerilor parlamentare de luni, a anunţat miercuri seara radiodifuzorul zimbabwian de stat.

Rude plângeau la serviciul de urgenţe al Spitalului Parirenyatwa din Harare, unde un corp era întins pe o targă. Victima a fost identificată de către Ignatius Neshava ca fiind Ishmeil Kumeni, un vânzător ambulant în vârstă de 42 de ani, prins într-un foc încrucişat.

Preşedintele Zimbabwe Doctors for Human Rights, Brighton Chizhande, a anunţat că organizaţia a confirmat un deces în urma unei plăgi împuşcate în zona inimii şi că verifică informaţii despre alţi patru morţi.

Alte persoane rănite prezentau plăgi adânci la umăr şi la fese, iar un bărbat prezenta o ”plagă împuşcată la nivelul penisului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.