Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică, vineri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referitoare la solicitările Suediei şi Finlandei de a intra în NATO, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Erdogan a declarat că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe "motive legitime", conform unei declaraţii transmise de Departamentul de comunicare al Preşedinţiei.

El a subliniat, de asemenea, că ambele ţări ar trebui să spună clar că au încetat să sprijine "terorismul", că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă, mai scrie în document.

De asemenea, Stoltenberg a atras atenţia asupra nevoii de a împlini aşteptările Turciei, un aliat important, se mai arată în acest document.

Turcia, care s-a alăturat alianţei la trei ani de la înfiinţarea acesteia în 1949 şi are cea de-a doua armată ca mărime din grup, a afirmat că nu va sprijini cererile de aderare dacă solicitările nu îi sunt îndeplinite.

Erdogan a acuzat cele două ţări că oferă adăpost membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care militează pentru separare.

PKK, care doreşte un stat independent în Turcia, este implicat într-o confruntare armată cu acest stat de zeci de ani şi a fost desemnat organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.