Preşedintele tunisian Kais Saied anunţă că Tunisia refuză fonduri alocate de către Uniunea Europeană (UE), care ţine în opinia sa de ”pomană” şi a cărei sumă ”derizorie” este contrară acordului încheiat în iulie între cele două părţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tunisia care acceptă cooperarea nu acceptă ceea ce pare pomană sau favoare, pentru că ţara noastră şi poporul nostru nu vor simpatie şi nu o acceptă când este lipsită de respect”, a declarat el, citat într-un comunicat al preşedinţiei.

”Prin urmare, Tunisia refuză ceea ce a anunţat în ultimele zile UE”, a anunţat Saied într-o întâlnire cu ministrul său de Externe Nabil Ammar.

El a subliniat că acest refuz nu este ”din cauza sumii derizorii (...), ci pentru că această propunere este contrară” acordului semnat la Tunis şi ”spiritului care a domnit la Conferinţa de la Roma”, în iulie.

Comisia Europeană (CE) anunţa la 22 septembrie că începe să aloce fonduri prevăzute în cadrul unui acord cu Tunisia, în vederea unei scăderi a numărului de migranţi care sosec din această ţară.

Comisia preciza că, 42 de milioane de euro din ajutorul în valoare de 105 milioane de euro prevăzut prin acest acord în lupta împotriva imigraţiei ilegale urmează să fie ”alocate rapid”. Această sumă se adaugă celei de 24,7 de milioane de euro, prevăzută în cadrul unu iprogram aflat în desfăşurare.

AJUTOR BUGETAR DIRECT DE 150 DE MILIOANE DE EURO ÎN 2023

Potrivit Comisiei, acestajutor urmează să fie folosit în parte în vederea modernizării vapoarelor folosite de către Paza de Coastă tunisiană şi în vederea unei cooperări cu organizaţii internţaionale atât în vederea ”protecţiei migranţilor”, cât şi în operaţiuni de expulzare a acestor exilaţi din Tunisia în ţările de origine.

Acest protocol de acord Tusia-UE prevede în plus un ajutor bugetar direct în valoare de 150 de milioane de euro în 2023, în contextul în care această ţară se confruntă cu grave dificultăţi economice.

Saied a subliniat că Tunisia ”face totul pentru a destructura reţele criminale de trafic de persoane”.

Tunisia este, alături de Libia, principalul punct de plecare a mii de migranţi care traversează partea centrală a Mării Mediterane către Uniunea Europeană (UE) care sosesc în Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.