Preşedintele Donald Trump a declarat joi seara că vrea renegocierea sau renunţarea imediată la acordul de liber-schimb ”oribil” dintre Washington şi Seul. De asemenea, acesta doreşte ca sud-coreenii să plătească costurile uriaşe implicate de controversatul sistem antirachetă THAAD, instalat în această săptămână pentru a contracara ameninţarea regimului de la Phenian, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a catalogat acordul de liber-schimb semnat în urmă cu cinci ani între amenicani şi sud-coreeni ca fiind ”inacceptabil”, susţinând că vrea renegocierea acestuia după ce administraţia sa va revizui complet Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) semnat de Washington, Ottawa şi Ciudad de Mexico.

De asemenea, liderul american a aruncat vina pe Hillary Clinton pentru semnarea în urmă cu cinci ani a acordului de liber-schimb KORUS, întrucât aceasta a promovat versiunea finală a acordului înainte să fie aprobat în 2011 de către reprezentanţii din Congres.

”Este inacceptabil, este un acord oribil făcut de Hillary. Este un acord oribil şi noi avem de gând să-l renegociem sau să renunţăm”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Donald Trump a susţinut că-şi va anunţa foarte curând intenţia de a renegocia KORUS.

Aceste comentarii au generat panică pe pieţele financiare sud-coreene, iar acţiunile sud-coreene au început să cadă chiar atunci când perspectivele economice păreau mai bune la Seul.

”Discuţiile sunt diferite de politicile reale. Ei nu au cerut nimic de la noi şi va trebui să aşteptăm pentru a vedea”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul ministerului de Finanţe din Coreea de Sud.

Iniţial, KORUS a fost negociat de către administraţia republicană a fostului preşedinte George W. Bush, dar americanii au renunţat la prima versiune a acordului, iar administraţia Barack Obama a renegociat trei ani mai târziu acordul de liber-schimb dintre Washington şi Seul.

De asemenea, deficitul comercial american cu Coreea de Sud s-a dublat de la 13,2 miliarde de dolari la 27,7 miliarde de dolari după intrarea în vigoare a KORUS.

Donald Trump a declarat că sistemul antirachetă Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) costă aproximativ un miliard de dolari şi nu înţelege de ce americanii trebuie să acopere asemenea costuri pentru instalarea controversatului sistem în Coreea de Sud.

”Am informat partea sud-coreeană că ar fi adecvat să plătească. Este un sistem de un miliard de dolari. Este fenomenal cum trage în rachetele lansate”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Însă, un consilier pe politică externă al principalului prezidenţiabil sud-coreean susţine că este o opţiune imposibilă, pentru că armata americană deţine şi operează complet sistemul antirachetă THAAD, instalat tocmai pentru a contracara ameninţarea regimului de la Phenian în ciuda opoziţiei din partea locuitorilor din Coreea de Sud.

Armata americană a început din luna martie să trimită părţi-cheie ale sistemului antirachetă, care ar putea să devină operaţional în doar câteva zile. Demersurile în vederea instalării THAAD au înfuriat atât Phenianul, cât şi Beijingul, cu care administraţia preşedintelui american Donald Trump speră să coopereze în vederea dezarmării nucleare a Nordului.

De asemenea, un fost oficial de la departamentul de Stat susţine că costurile sistemului antirachetă se ridică la 1,2 miliarde de dolari, dar armata americană nu are nicio intenţie să vândă sistemul către Seul. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.