Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit vineri în Ucraina - o premieră de la invazia rusă -, pentru a participa la o misiune de mediere a unor lideri africani, care efectuează sâmbătă o vizită şi în Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Excelenţa sa preşedintele Cyril Ramaphosa a sosit în Gara Nemişaieve”, în regiunea Kiev, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinţia sud-africană.

Pretoria a anunţat luna trecută lansarea unei misiuni de pace.

Cyril Ramaphosa, preşedinţii senegalez Macky Sall, zambian Hakainde Hichilema şi al Comore Azali Assoumani - care conduce Uniunea Africană (UA) din februarie -, însoţiţi de reprezentanţi ai Congo, Ugandei şi Egiptului se înâlnesc vineri cu Volodimir Zelenski.

Ei urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin sâmbătă, la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

Africa de Sud - criticată din cauza apropierii sale faţă de Rusia - refuză să condamne Moscova de la începutul Războiului din Ucraina.

Ea insistă că are o poziţie neutră şi că vrea să privilegieze dialogul.

Ţările africane au denunţat mai puţin unanim decât marile puteri din Occident invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Vladimir Putin depune eforturi să-i atragă în tabăra sa pe liderii africani, cărora le prezintă Rusia ca pe un meterez al imperialismului Occidentului, pe care-l acuză de blocarea, prin sancţiunile impuse Moscovei, a exporturilor de cereale şi de îngrăşăminte ruseşti esenţiale Africii.

Ucraina, care se prezintă drept victima unui război colonialist rusesc, încearcă şi ea să-i influenţeze pe liderii africani.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro  Kuleba a efectuat două turnee în Africa de la începutul invaziei ruse.

O mediere africană pare slăbită de dezertarea, în ultimul moment, a unora dintre participanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.