Preşedintele sirian Bashar al Assad a sosit duminică în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru o vizită oficială, însoţit de soţia sa Asma al Assad, într-un moment în care mai multe state arabe şi-au exprimat deschiderea pentru relaxarea izolarea Damascului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita a fost marcată cu mai multe ceremonii decât călătoria sa anterioară în Emiratele Arabe Unite de anul trecut, care a fost prima sa într-un stat arab de la începutul războiului civil sirian în 2011, când statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, au susţinut rebelii care luptau pentru a-l înlătura pe Assad.

Presa de stat a relatat că Assad a fost întâmpinat de preşedintele şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, la sosirea în Abu Dhabi, duminică, şi că a avut loc o salvă de tun când convoiul său a intrat în palatul regal.

Avionul lui Assad a fost întâmpinat de avioanele de luptă ale Emiratelor Arabe Unite.

”Am purtat discuţii constructive, menite să dezvoltăm relaţiile dintre cele două ţări ale noastre. Discuţiile noastre au explorat, de asemenea, modalităţi de consolidare a cooperării pentru a accelera stabilitatea şi progresul în Siria şi regiune”, a spus mai târziu şeicul Mohammed, într-o postare pe Twitter.

Preşedinţia siriană a declarat că Asma al Assad, aflată la prima ei vizită oficială cunoscută în străinătate cu Assad din 2011, urma să se întâlnească cu şeica Fatima bint Mubarak, care este mama preşedintelui Emiratelor şi este considerată în Emiratele Arabe Unite drept „Mama Naţiunii”.

Emiratele Arabe Unite, aliate ale SUA, au condus o schimbare în Orientul Mijlociu către reluarea legăturilor cu Assad, care a purtat discuţii în Oman luna trecută, în prima sa călătorie în străinătate de la cutremurul devastator care a lovit Siria şi Turcia, şi a vizitat Rusia la începutul acestei luni.

Arabia Saudită, Qatar şi, într-o măsură mai mică, Emiratele Arabe Unite, au susţinut cândva rebelii împotriva lui Assad.

Dar Abu Dhabi a refăcut legăturile cu Damascul în ultimii ani, în ciuda obiecţiilor SUA, deoarece încearcă să contracareze influenţa Iranului, care, împreună cu Rusia, l-a ajutat pe Assad să întoarcă curentul împotriva oponenţilor săi.

Puterea regională Arabia Saudită, care a ajuns recent la un acord cu Iranul rival pentru a restabili legăturile bilaterale, a deschis uşa unui posibil dialog cu Damascul, în special pe probleme umanitare, spunând că se construieşte consens arab că izolarea Siriei nu funcţionează.

Qatarul, ca şi Washingtonul, şi-a exprimat opoziţia faţă de orice mişcare de reabilitare sau normalizare a legăturilor cu Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului şi necesitatea de a vedea progrese către o soluţie politică.

Sute de mii de oameni au murit în conflictul din Siria, care a izbucnit dintr-o revoltă împotriva lui Assad, a atras numeroase puteri străine şi a divizat ţara.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.