Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat vineri, într-o discuţie la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, folosirea de către Ucraina a unor drone militare turce, după ce armata ucraineană a utilizat în octombrie o dronă turcă de tip Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin consideră că folosirea de către forţele de la Kiev a unor drone înarmate turceşti, de tip Bayraktar, care au efectuat un tir, în octombrie, împotriva unor separatişti propruşi - reprezintă o ”provocare”.

Preşedintele rus a denunţat ”politica distrugătoare” a Kievului care vizează, în opinia sa, ”să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt războiului în estul separatust al Ucrainei, dar a căror parte politică nu a fost aplicată nciodată.

Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, în această convorbire la telefon, asupra ”necesităţii ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, anunţă într-un comuncat Kremlinul.

DRONE DE LUPTĂ, ARME STRATEGICE

Aceste declaraţii intervin în toiul unor tensiuni între Rusia şi Ucraina, în timp ce Moscova este acuzată de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale ofensive.

Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză, în schmb, Kievul de pregătirea unei ”aventuri militare” împotrva separatiştilor proruşi în Donbas.

Armata ucraineană a folosit, la sfârşitul lui octombrie, o dronă de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2, pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi.

Acest tir a fost criticat atât de către Rusia, cât şi de către Franţa şi Germania, mediatori în procesul de pace în estul Ucrainei.

Folosirea unor drone de luptă în anumite conflicte recente - precum războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020 - a permis o înclinare a balanţei în raportul de forţe.

Ucraina luptă din 2014, în Donbas (est), împotriva unor separatişti proruşi, un război civil soldat cu peste 13.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.