Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, şi-a depus vineri candidatura pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, pregătindu-se pentru o bătălie mult mai dură decât era anticipată pentru conducerea Republicii Islamice. Rouhani se confruntă cu o serie de critici dure legate de modul în care a administrat economia iraniană, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rouhani a moştenit o economie în cădere liberă şi o ţară din ce în ce mai izolată din cauza programului său nuclear atunci când a preluat puterea în 2013.

Acesta a reuşit să menţină sprijinul parlamentarilor moderaţi şi reformişti prin controlarea unei inflaţii mostruoase şi semnarea unui acord nuclear mult aşteptat cu puterile globale, care a pus capăt multor sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului.

Însă, dezamăgirea administraţiei sale se simte pe străzile iraniene, iar populaţia continuă să se confrunte cu o rată a şomajului de 12%.

De asemenea, promisiunea unor miliarde de dolari în investiţii străine a rămas nematerializată, în special ca urmare a reţinerii instituţiilor financiare internaţionale vizavi de Teheran.

Rouhani a eşuat în a relaxa restricţiile sociale şi a elibera prizonierii politici, iar liderii opoziţiei reformiste rămân şi acum în arest la domiciliu pentru rolul jucat în protestele din 2009.

După ce şi-a depus candidatura pentru un al doilea mandat, preşedintele a transmis un mesaj puternic conservatorilor, care l-au criticat dur pentru semnarea unui acord nuclear şi pentru apropierea faţă de puterile occidentale.

”Menţinerea acordului nuclear este cea mai importantă problemă politică şi economică din naţiunea iraniană. Mamele vitrege care au încercat în mod repetat să ucidă acest prunc nu pot să devină acum tutore ale acordului”, a declarta Rouhani.

Preşedintele iranian a promis că o serie de noi proiecte, în valoare de până la 20 de miliarde de dolari, vor fi anunţate săptămâna viitoare de către Teheran.

Însă, oponenţii l-au criticat că încearcă să cumpere voturi prin asemenea promisiuni electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.