Republica Moldova are nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, a declarat duminică, preşedintele Maia Sandu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Republica Moldova are nevoie de ajutorul şi contribuţia imediată şi semnificativă a comunităţii internaţionale pentru ca oamenii şi economia noastră să facă faţă în continuare acestor provocări", a declarat Maia Sandu în conferinţa de presă comună cu secretarul de stat american Anthony Blinken.

Ea a amintit că războiul din Ucraina se desfăşoară chiar la frontiera Republicii Moldova.

"Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei si am chemat la pace din prima oră a acţiunilor militare. Vom continua să chemăm la dialog şi la găsirea unor soluţii paşnice ca singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei şi cetăţenilor săi. Ca ţară neutră - un principiu înscris în Constituţie - am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectaţi direct de urgia războiului. Din primele ore ale atacului armat asupra Ucrainei, Moldova a primit pe teritoriul său cetăţenii din ţara vecină care fug din calea bombelor", a subliniat preşedintele.

Conform declaraţiilor Maiei Sandu, peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina şi Moldova de la începutul războiului, iar o bună parte dintre aceştia rămân deocamdată în R. Moldova.

"Angajaţii serviciilor de stat: poliţişti de frontieră, vameşi, carabinieri, medici, asistenţi sociali, aleşi locali, diplomaţi, dar şi foarte mulţi voluntari s-au mobilizat să ajute refugiaţii care vin din Ucraina. Mii de oameni simpli din toate regiunile ţării s-au alăturat acestui efort. După ce intră în Moldova, refugiaţii primesc o gustare caldă, transport şi adăpost într-un centru de plasament temporar sau în casele oamenilor. Zeci de mii de familii din toată ţara găzduiesc oaspeţi din Ucraina în aceste zile. E un efort semnificativ pentru o ţară cu o populaţie mai mică de 3 milioane de oameni cu venituri modeste", a relatat Maia Sandu, precizând însă că nu li se poate întoarce spatele acestor oameni, făcînd apel la ajutorul şi contribuţia imediată şi semnificativă a comunităţii internaţionale.

Ea a spus că sunt necesare urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar şi redirecţionarea fluxului de refugiaţi care doresc să plece în alte ţări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească, iar unele state şi-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua şi găzdui refugiaţi din Ucraina în perioada următoare. 

"Avem nevoie de ajutor şi de implicarea rapidă a comunităţii internaţionale - în primul rând, pentru încetarea luptelor şi restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeţi în aceste zile în ţările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalţi, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toţii. E ceea ce merită toţi – şi în special ucrainenii", a conchis Maia Sandu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.