Preşedintele polonez Andrzej Duda a graţiat marţi doi membri ai fostului guvern şi a cerut eliberarea imediată din închisoare a acestora. Ei sunt susţinuţi de principalului partid de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea luna trecută, după opt ani de guvernare, lăsându-l pe preşedinte să înceapă o coabitare dificilă cu noul guvern liberal al lui Donald Tusk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski şi adjunctul său Maciej Wasik au fost încarceraţi în această lună după ce au fost condamnaţi pentru abuz de putere în funcţii deţinute anterior. Ambii politicieni au intrat în greva foamei în închisoare, susţinând că sunt "deţinuţi politic". Încarcerarea lor a declanşat proteste de amploare din partea a zeci de mii de susţinători ai PiS.

Preşedintele Duda, care a fost susţinut de PiS, i-a graţiat pe ambii politicieni şi după ce au fost condamnaţi în primă instanţă, în 2015, dar Curtea Supremă a Poloniei a considerat că demersul său nu a fost valabil, spunând că o graţiere prezidenţială nu poate fi acordată înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive în acest caz.

După graţiere, cei doi politicieni au primit apoi funcţii în guvernul naţionalist al PiS. 

Însă Curtea Supremă a declarat anul trecut că acest caz ar trebui redeschis. Ei au fost condamnaţi la doi ani de închisoare în decembrie, când noua coaliţie de centru a preluat puterea în Polonia.

La câteva zile după încarcerarea lor, Duda a anunţat că a început procesul de graţiere a acestora pentru a doua oară. "Pentru mine, ei au fost întotdeauna graţiaţi, dar ţinând cont de tulburările sociale, am decis să iniţiez o nouă procedură de graţiere", a declarat Duda într-un comunicat citat de Reuters.

"Fac apel la ministrul justiţiei pentru eliberarea imediată a celor doi domni din închisoare", a cerut preşedintele.

Anterior, marţi, ministrul justiţiei, Adam Bodnar, care este şi procuror general, a declarat că cei doi nu ar trebui graţiaţi, dar opinia sa nu este obligatorie pentru preşedinte.

Noul prim-ministru Donald Tusk a promis să anuleze unele politici ale PiS şi să pedepsească oficialii acuzaţi de abateri în timpul mandatului lor. Tusk spune că doreşte să readucă Polonia în conformitate cu standardele democratice ale Uniunii Europene după opt ani de guvernare PiS, care a fost caracterizată de conflicte regulate cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte reformele judiciare, presa şi altele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.