David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat miercuri, la întâlnirea de urgenţă a liderilor UE cu privire la criza din Belarus, că viitorul statului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi şi că o intervenţie din afară ar fi intolerabilă. În plus, el a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să susţină apelurile făcute de oameni pentru ca noi alegeri să fie organizate cât de curând şi să garanteze că actele de violenţă şi tortură vor fi anchetate şi pedepsite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sassoli a declarat în deschiderea întâlnirii: „Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii său printr-un proces democratic normal care le protejează libertăţile. Intervenţia din exterior în criza prin care trece ţara ar fi intolerabilă”.

El a recunoscută că temerile privind escaladarea represiunii şi a intervenţiei militare sunt întemeiate. „Am un mesaj clar pentru cei care cred că ne pot divide: Nu există europeni care nu sunt îngrijoraţi. Noi, europenii, suntem uniţi prin a fi îngrijoraţi, alarmaţi, şi îmi doresc ca acest Consiliu să confirme că răspunsul nostru este cel corect”.

David Sassoli şi-a xprimat speranţa că toţi liderii europeni vor fi de acord că „datoria noastră este să facem tot posibilul pentru a stopa violenţele şi să ne asigurăm că cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Preşedintele PE a laudat acţiunile bărbaţilor şi femeilor care luptă pe străzile din Minsk şi din ţară pentru valori „foarte cunoscute nouă” - demnitatea individuală, drepturile omului, libertate şi democraţie.

„Cred că este datoria noastră, nu doar ca vecini şi prieteni, dar mai ales ca reprezentanţi ai instituţiilor democratice, să ajutăm oamenii din Belarus pe drumul spre autodeterminare şi să fim hotărâţi în acţiuni împotriva celor care perpetuează violenţa”.

El a continuat: „Sarcina noastră este clară: să susţinem apelurile făcute de oamenii din Belarus pentru ca noi alegeri să fie organizate cât de curând şi să garantăm că acte de violenţă şi tortură vor fi anchetate şi pedepsite. Trebuie să exercitpm presiune prin orice canal disponibil pentru a ne asigura că cei arestaţi pe 9 august sunt eliberaţi, reabilitaţi şi despăgubiţi”.

Sassoli a subliniat că sancţiunile ce pot fi impuse de UE reprezintă un instrument important, disponibil. „Parlamentul cere Consiliului să le folosească fără întârziere pentru a verifica şi pedepsi încălcările grave ale drepturilor omului care au avut loc. Acele sancţiuni ar putea include îngheţarea activelor celor care folosesc greşit puterea şi încalcă libertăţile fundamentale”.

Diplomatul a precizat că PE consideră că singurul mod de a merge înainte este dialogul care ar trebui să asigure o soluţie paşnică.

Svetlana Tsikhanouskaya, candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, a cerut miercuri liderilor Uniunii Europene să nu recunoască ceea ce ea a numit rezultatul fraudulos al scrutinului şi să respecte voinţa poporului.

Tsikhanouskaya, aflată în exil în Lituania, a transmis mesajul înaintea întâlnirii de urgenţă a liderilor UE.

Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat câştigător cu 79,7% din voturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.