David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a avertizat miercuri, într-un mesaj video, că nimeni nu trebuie să se folosească de pandemia de Covid-19 pentru a submina libertatea şi a precizat că a cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vrem să ieşim din criză cu democraţiile intacte”, a spus David Sassoli în intervenţia video de miercuri. „Am cerut Comisie Europene, care e custode al tratatelor europene, să verifice dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul nostru. Pentru că toate statele euorpene au obligaţia de a proteja valorile noastre fundamentale. Pentru noi, parlamentele trebuie să rămână deschise şi presa trebuie să rămână liberă. Nimeni nu trebuie să se folosească de această pandemie pentru a submina libertatea”.

Luni, prim-ministrul ungar Viktor Orban a primit undă verde în Parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe o perioadă nedeterminată pe care opoziţia a consideră „disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

În Ungaria, dar şi în străinătate, textul este considerat de critici un instrument menit să cimenteze controlul Guvernului naţionalist-conservator folosind pandemia drept un pretext.

Legea prevede până la cinci ani de închisoare pentru difuzare de „ştiri false” despre Covid-19 şi măsurile Guvernului, în contextul în care puţina presă independentă din ţară face în mod regulat obiectul unor asemenea acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.