Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a ameninţat, la tribuna Adunării Generale a ONU să rupătoate acordurile încheiate cu Israelul, dacă viitorul guvern israelian încearcă să anexeze Cisiordania, aşa cum a promis Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă un viitor guvern, oricare ar fi el, merge înainte cu acest plan” de anexare, ”noi vom abroga toate acordurile semnate” cu Israelul şi ”vom termina cu toate obligaţiile care decurg din ele”, a dat asigurări Mahmoud Abbas.

”Respingem în întregime şi complet acest plan”, a subliniat el.

”Este de datoria noastră să ne apărăm drepturile prin orice mijloace posibile, puţin contează consecinţele, rămânând totodată angajaţi în aplicarea dreptului internaţional şi în lupta împotriva terorismului”, a precizat preşedintele palestinian, care a făcut deja declaraţii similiare în iulie.

La începutul anilor '90, israelienii şi palestinienii, conduţi atunci de către Yasser Arafat, au semnat o serie de acorduri de pace sub egida Statelor Unite.

Mahmoud Abbas, în vârstă de 84 de ani, a promis de asemenea în faţa AG a ONU să organizeze alegeri. Ultimele alegeri au avut loc în 2006, iar în Fâşia Gaza a obţinut o victorie Hamasul, concurentul Partidului Fatah al lui Abbas.

”La întoarcerea mea în ţară, voi convoca alegeri locale în Cisiordania, în Fâşia Gaza şi la Ierusalimul de Est, iar toţi cei care se vor opune acestor alegeri vor trebui să răspundă de faptele lor în faţa lui Allah şi comunităţii internaţionale”, a declarat preşedintele palestinian.

În decembrie 2016, el a promis deja să organizeze noi alegeri palestiniene în decurs de şase luni.

În numele israelului, ministrul israelian de Externe Israel Katz a subliniat mai târziu, de la aceeaşi tribună a ONU, că ţara sa ”doreşte pacea cu toţi vecinii săi”.

El i-a îndemnat pe palestinieni ”să înceteze să susţină terorismul” şi ”să revină la negocieri directe (cu Israelul), fără condiţii prealabile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.