Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a numit planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump drept ”palma secolului” şi mii de palestinieni au protestat în Gaza şi Cisiordania, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul islamist Hamas a anunţat că va confrunta propunerile ”agresive” ale lui Trump, pe care l-au acuzat că vorbeşte ”fără sens” despre Ierusalim.

Planul preşedintelui Trump prevere o soluţie cu două state pentru conflictul care are loc de mai multe decenii, potrivit căreia Israelul şi viitorul stat palestinian vor convieţui unul lângă celălalt, cu anumite condiţii.

Potrivit planului, statul palestinian va avea capitala în Ierusalimul de Est, într-o zonă care va fi separată de cea mai mare parte a oraşului de o barieră militară israeliană.

Palestinienii resping orice propunere în care capitala nu se va afla în tot Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi înconjurat de zid şi numeroase locuri sfinte pentru musulmani, evrei şi creştini.

Trump, în remarcile făcute marţi la Casa Albă, a spus că Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului.

”Îi spun lui Trump şi lui Netanyahu: Ierusalimul nu este de vânzare, toate drepturile noastre nu sunt de vânzare şi nu sunt negociabile. Iar acordul vostru, conspiraţia, nu va trece”, a declarat Abbas într-un mesaj transmis la televiziune din Ramallah, Cisiordania, ocupată de Israel.

Abbas a spus că ”este imposibil pentru orice copil palestinian, arab, musulman sau creştin să accepte” un stat fără Ierusalim. Israelul a ocupat partea estică a Ierusalimului, alături de Cisiordania şi Gaza în timpul unui război din 1967.

Palestinienii vor accepta numai negocierile bazare pe legislaţia internaţională şi susţinute de rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a spus Abbas, a cărui Autoritate Palestiniană controlează numai părţi limitate, auto-guvernate, din Cisiordania.

Planul propune înfinţarea capitalei paşestinieni într-o zonă urbană la nord şi est de un perete de beton construit de Israel prin Ierusalimul de Est în urmă cu peste un deceniu, în timpul unei revolte palestiniene.

”Această barieră fizică ar trebui să rămână şi să servească drept graniţă între capitalele celor două părţi”, arată documentul.

Hamas, care este puternică în Gaza, a criticat planul.

“Declaraţia lui Trump este agresivă şi va provoca multă mânie”, a declarat un oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.

În Gaza City, palestinienii au ars anvelope şi au scandat: ”Trump este nebun”.

”Am venit aici să respingem acest acord, acordul american al ruşinii. Statele Unite sunt responsabile pentru toate distrugerile din lumea arabă”, a afirmat un protestatar.

Avertizând că au loc ”apeluri pe scară largă pentru demonstraţii”, Ambasada SUA din Ierusalim a restricţionat deplasările angajaţilor guvernamentali americani şi ale familiilor acestora în cea mai mare parte a Oraşului Vechi din Ierusalim, care se află în estul oraşului, precum şi în mai multe oraşe palestiniene şi zone din Cisiordania ocupată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.